Sadaf Kaashoek-Oliai Araghi heeft de NAV publicatieprijs 2018-2019 gewonnen

Op 14 november jl is de eerste prijs van de NAV publicatieprijs 2019 (publicatiejaar 2018) uitgereikt aan Sadaf Kaashoek-Oliai Araghi met het artikel: “Folic Acid and Vitamin B12 Supplementation and the Risk of Cancer: Long-term Follow-up of the B Vitamins for the Prevention of Osteoporotic Fractures (B-PROOF) Trial.”

In dit artikel wordt onderzocht wat het effect van suppletie van foliumzuur en vitamine B12 op kanker is op de lange termijn d.m.v. koppeling met de IKNL data. In deze studie  werd een hogere risico van foliumzuur en vitamine B12 op alle kankers gevonden en een sterker effect op darmkanker.

De jury bestond dit jaar uit

  • Ronald Mensink (voorzitter) (Maastricht University)
  • Sabita Soedamah Muthu (Tilburg University)
  • Peter Zock (consultant)
  • Ingeborg Brouwer (VU)
  • Lydia Afman (WUR)
  • Edith Feskens (WUR)

Procedure

Elk jurylid had onafhankelijk van elkaar de artikelen gescoord op voedingskundig gehalte, kwaliteit, wetenschappelijke impact en maatschappelijke impact. Indien een jurylid betrokken was bij de totstandkoming van het artikel heeft het desbetreffende jurylid geen beoordeling ingevuld. De jury heeft de drie beste inzendingen geïdentificeerd en deze nummers 1, 2 en 3 uitgenodigd om elk na het najaarsforum op 14 november hun artikel kort te presenteren.

2e en 3e prijs

Op de tweede plek was geëindigd Coosje Dijkstra met het artikel: “Socio-economic differences in the change of fruit and vegetable intakes among Dutch adults between 2004 and 2011: the GLOBE study”. Wilrike Pasman (TNO) met het artikel: “Subjective feelings of appetite of wholegrain breakfasts evaluated under controlled, laboratory and ‘at home’ conditions” was geëindigd op de derde plek.

Volledige referenties: