NAV staat voor kwaliteit
Theo Ockhuizen stond aan de wieg van de NAV. De belangrijkste redenen om een vereniging voor voedingswetenschappers in het leven te roepen, was het verbeteren van de kwaliteit van de beroepsgroep. Als lid van de NAV dien je je te houden aan de gedragscode. Integriteit en objectiviteit worden hierin expliciet genoemd. “Wij vinden het belangrijk dat er een platform is, waarin voedingswetenschappers werkzaam in verschillende sectoren, elkaar kunnen vinden.” Binnen de NAV discussiëren leden zonder ‘industriepet’ of ‘universiteitpet’ op met elkaar over actuele voedingsvraagstukken. In de vele voedingsfora die de NAV organiseerde, werden controversiële onderwerpen dan ook niet gemeden. Ockhuizen kijkt vooruit: “Natuurlijk heb ik ook wensen voor de toekomst. Zo hoop ik dat de NAV zich actiever opstelt in het maatschappelijk debat over voeding. Het is wenselijk dat ook de overheid, media en maatschappelijke instellingen de NAV weten te vinden.” Ook inhoudelijk zijn er volgens Ockhuizen voldoende uitdagingen. Nieuwe onderzoeksthema’s, zoals de interactie tussen voeding en erfelijkheid en nieuwe onderzoekstechnieken, zoals MRI-scans kunnen tot verrassende inzichten en nieuwe concepten leiden.
Oeuvreprijs
Bij de uitreiking van de oeuvreprijs, wordt nog verder teruggeblikt in het verleden. We kunnen het ons nu niet voorstellen, maar er was een tijd dat voeding helemaal niet ‘hot’ was. Geen enkele medische faculteit vond voedingsleer een aparte studierichting waard. Jo Hautvast, die in de jaren 60 als tropenarts ernstige ondervoeding van dichtbij meemaakte, vond dit onbegrijpelijk. Onder zijn bezielende leiding werd voedingswetenschap een volwassen studierichting. Zijn gehele carrière heeft hij gewijd aan onderzoek, onderwijs en beleid op het gebied van voeding in relatie tot gezondheid. Tijdens de uitreiking van de NAV Oeuvre Award werd emeritus Professor Hautvast van de Wageningen Universiteit geprezen voor zijn tomeloze inzet; ‘Bedankt Jo, Jij zette voedingswetenschappen op de kaart!’
Samenwerking met artsen en gedragswetenschappers
Anno 2014 wordt het belang van voeding voor onze gezondheid door niemand meer ontkend. “We weten erg veel over voedingsstoffen op het niveau van stofwisseling. Om met deze informatie een slag naar een betere volksgezondheid te kunnen maken, moeten we meer met clinici en gedragswetenschappers samenwerken”, aldus NAV voorzitter Jogchum Plat. “Het is een uitdaging voor de NAV om deze partijen bij elkaar te brengen zodat er een eenduidige boodschap naar de bevolking wordt gecommuniceerd”.
Publicatieprijs
De prijs voor de beste wetenschappelijke publicatie in 2013 op voedingsgebied ging dit jaar naar Michel Joosten, van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij ontving de prijs voor zijn publicatie ‘Urinary and plasma magnesium and risk of ischemic heart disease’. Het unieke van deze studie is dat de uitkomsten gebaseerd zijn op meerdere 24-uurs urines in plaats van de minder betrouwbare voedingsvragenlijsten. Joosten: “Van magnesium wordt vaak gezegd dat het een ‘vergeten mineraal’ is, terwijl het onontbeerlijk is voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. In ons onderzoek hadden mensen met weinig magnesium in de urine een hogere kans op het krijgen van een hartinfarct.” Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking haalt de aanbeveling voor magnesium niet. Magnesium komt van nature voor in groene groenten, peulvruchten, fruit, zuivel, noten en granen, maar ook in drinkwater. Magnesiumrijke producten passen dus uitstekend in een gevarieerd voedingspatroon”. |