Marianne Geleijnse nieuwe vicevoorzitter Gezondheidsraad

Persbericht Gezondheidsraad

Prof. dr. J.M. (Marianne) Geleijnse, NAV- lid, wordt de vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. De ministerraad heeft er mee ingestemd dat zij bij de Koning wordt voorgedragen voor benoeming per 1 januari 2018.

Geleijnse studeerde Biomedische wetenschappen in Leiden en deed een master Epidemiologie in Rotterdam. Zij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op onderzoek naar natrium, kalium en bloeddruk. Sinds 1999 werkt zij bij de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit, sinds 2015 als hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten. Haar onderzoek richt zich op de rol van voeding en leefstijl bij preventie en behandeling van cardiometabole aandoeningen en de risicofactoren daarvoor. Onderdeel daarvan is het zogenoemde Alpha Omega Cohort, een langlopende studie bij 4.837 hartpatiƫnten, waarvan Geleijnse projectleider is. Daarnaast participeert ze in verschillende projecten op het terrein van duurzame, gezonde voeding. Geleijnse heeft 250 wetenschappelijke artikelen op haar naam staan.

Voor de Gezondheidsraad is ze een bekende: ze was betrokken bij de totstandkoming van de Richtlijnen goede voeding 2015 en is lid van de Commissie Voeding van de raad (tot 1 januari 2018).

Geleijnse volgt Hans Severens op, die decaan wordt van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM).