Margreet Olthof wint NAV publicatieprijs 2016/2017

2 november jl is de eerste prijs van de NAV publicatieprijs 2017 (schrijfjaar 2016) uitgereikt aan Dr.Ir Margreet Olthof (VU) met het artikel: “Impact of Masked Replacement of Sugar-Sweetened with Sugar-Free Beverages on Body Weight Increases with Initial BMI: Secondary Analysis of Data from an 18 Month Double–Blind Trial in Children.”

In dit artikel concludeert Margreet dat kinderen met een hogere BMI minder neiging hebben om te compenseren voor een verandering in calorie-inname. Verschillen in onderbewuste compensatiemechanismen zouden dan ook een belangrijke oorzaak kunnen zijn bij gewichtscontrole. De studie maakt duidelijk dat het verminderen van consumptie van suikerhoudende dranken leidt tot minder gewichtstoename bij kinderen, met name bij de risicogroep van kinderen die de neiging hebben tot overgewicht

De jury bestond dit jaar uit

  • Ronald Mensink (voorzitter) (Maastricht University)
  • Gertjan Schaafsma (Schaafsma Consultancy)
  • Petra Verhoef (Unilever)
  • Ingeborg Brouwer (VU)
  • Caroline van Rossum (RIVM)
  • Edith Feskens (WUR)

Procedure

Dit jaar hadden zich 9 kandidaten aangemeld. Elk jurylid had onafhankelijk van elkaar de artikelen gescoord op voedingskundig gehalte, kwaliteit, wetenschappelijke impact en maatschappelijke impact. Indien een jurylid betrokken was bij de totstandkoming van het artikel heeft het desbetreffende jurylid geen beoordeling ingevuld. De jury heeft de drie beste inzendingen geïdentificeerd en deze nummers 1, 2 en 3 uitgenodigd om elk na het najaarsforum op 2 november hun artikel kort te presenteren.

2e en 3e prijs

Op de tweede plaats eindigde Ondine van de Rest (WUR) met het artikel “Seafood Consumption and Brain Mercury Concentrations in Relation to Brain Neuropathology” in JAMA. Op de derde plek eindigde Trudy Voortman (Erasmus MC) met het artikel “Protein intake in early childhood and body composition: the Generation R Study” in International Journal of Obesity.

Volledige referenties:

Margreet Olthof Ondine van de Rest