Ellen van Dongen wint de NAV publicatieprijs 2020-2021

Op 30 november jl is de eerste prijs van de NAV publicatieprijs 2021 (publicatiejaar 2020) uitgereikt aan Ellen van Dongen met het artikel: “Effectiveness of a Diet and Resistance Exercise Intervention on Muscle Health in Older Adults: ProMuscle in Practice.”

Dit artikel in JAMDA beschrijft als een van de eersten de effectiviteit van een gecombineerde voeding- en beweeginterventie voor ouderen uitgevoerd in de Nederlandse zorgpraktijk. ProMuscle in Practice is een innovatieve interventie die vanuit de onderzoeksetting is aangepast om in de praktijk uitvoerbaar te zijn. In dit programma krijgen zelfstandig wonende ouderen professionele begeleiding bij het verhogen van de eiwitinname via reguliere voedingsmiddelen (diëtist) en bij het uitvoeren van progressieve krachttraining (fysiotherapeut). De (kosten)effectiviteit en implementatie van ProMuscle in Practice zijn in een multicenter Randomized Controlled Trial onderzocht, in samenwerking met praktijkorganisaties. Dit artikel is een goed uitgevoerde gerandomiseerde studie naar het effect van een multi-component interventie op spiergezondheid bij ouderen. De studie laat zien hoe verlies van spierfunctie bij ouderen in de praktijk aangepakt zou kunnen worden.

De jury bestond dit jaar uit

Ronald Mensink (voorzitter) (Maastricht University)
Jessica Kiefte (LUMC)
Peter Zock (consultant)
Ingeborg Brouwer (VU)
Lydia Afman (WUR)
Edith Feskens (WUR)

Procedure

Elk jurylid had onafhankelijk van elkaar de artikelen gescoord op voedingskundig gehalte, kwaliteit, wetenschappelijke impact en maatschappelijke impact. Indien een jurylid betrokken was bij de totstandkoming van het artikel heeft het desbetreffende jurylid geen beoordeling ingevuld. De jury heeft de drie beste inzendingen geïdentificeerd en deze nummers 1, 2 en 3 uitgenodigd om elk na het najaarsforum op 30 november hun artikel kort te presenteren.

2e en 3e prijs

Op de tweede plek was geëindigd Laura van der Velde: “The interplay between fast-food outlet exposure, household food insecurity and diet quality in disadvantaged districts”. Judith Neter met het artikel “Improving the dietary quality of food parcels leads to improved dietary intake in Dutch food bank recipients—effects of a randomized controlled trial” was geëindigd op de derde plek.

Volledige referenties: