Anne Wanders wint de NAV publicatieprijs 2019-2020

Op 19 november jl is de eerste prijs van de NAV publicatieprijs 2020 (publicatiejaar 2019) uitgereikt aan Anne Wanders met het artikel: “Plant-derived polyunsaturated fatty acids and markers of glucose metabolism and insulin resistance: a meta-analysis of randomized controlled feeding trials.”

Dit artikel is een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyse van interventiestudies naar de effecten van meervoudig-onverzadigde vetzuren (MOVZ) van plantaardige oorsprong op het glucosemetabolisme en de insulinegevoeligheid. Deze meta-analyse laat zien dat MOVZ van plantaardige oorsprong, als vervanging van verzadigd vet of koolhydraten, waarschijnlijk resulteert in een verlaging van nuchtere insulinewaarden en verhoogde insulinegevoeligheid. In subgroepanalyses waren de effecten groter bij hogere doseringen. De gemiddelde effecten hebben op populatieniveau potentieel een grote / relevante invloed op de incidentie van type-2 diabetes.

De jury bestond dit jaar uit

  • Ronald Mensink (voorzitter) (Maastricht University)
  • Jessica Kiefte (LUMC)
  • Peter Zock (consultant)
  • Ingeborg Brouwer (VU)
  • Lydia Afman (WUR)
  • Edith Feskens (WUR)

Procedure

Elk jurylid had onafhankelijk van elkaar de artikelen gescoord op voedingskundig gehalte, kwaliteit, wetenschappelijke impact en maatschappelijke impact. Indien een jurylid betrokken was bij de totstandkoming van het artikel heeft het desbetreffende jurylid geen beoordeling ingevuld. De jury heeft de drie beste inzendingen geïdentificeerd en deze nummers 1, 2 en 3 uitgenodigd om elk na het najaarsforum op 19 november hun artikel kort te presenteren.

2e en 3e prijs

Op de tweede plek was geëindigd Linde van Lee met het artikel: “Prospective associations of maternal choline status with offspring body composition in the first 5 years of life in two large mother–offspring cohorts: the Southampton Women’s Survey cohort and the Growing Up in Singapore Towards healthy Outcomes cohort”. Gert Jan Hiddink met het artikel: “Nutrition in medical education: a systematic review” was geëindigd op de derde plek.

Volledige referenties: