Archieven

Online netwerkbijeenkomst februari 2023

NAV Netwerkmeeting

Ben jij er weer bij komende netwerkmeeting op dinsdag 14 februari?

Deze keer hebben we Susanne Leij als gast. Susanne gaat Roelinka de komende tijd vervangen, maar wie is zij en wat heeft zij allemaal gedaan als voedingswetenschapper? Naast haar baan bij Numico Research en Organon, heeft zij jaren bij de HAN gewerkt en is ze nu wetenschapsadviseur bij het Diakonessenhuis in Utrecht én is ze ZZPer.

We gaan, naast een kort interview met een NAV lid, weer als vanouds in breakout rooms uiteen om nieuwe collega’s te leren kennen en bij te praten met goede bekenden. Natuurlijk hebben we ook genoeg tijd om te netwerken, en is er zoals altijd de mogelijkheid om jouw nieuwtje te pluggen. Ben je pas net lid, of een jong NAV lid? Dan is dit een een leuke, informele en makkelijke manier om mensen te ontmoeten en te spreken.

We nodigen iedereen bovendien uit om een NAV-lid mee te nemen/ uit te nodigen. Wie heb jij al een tijd niet gesproken? Welk NAV lid is nog niet vaak geweest en vindt het misschien wel lastig om alleen te komen?

Daarom organiseren we een digitale netwerkbijeenkomst op dinsdag 14 februari 16.00-17.00h via Zoom.  Je kunt inloggen vanaf 15.45 uur.

Deze netwerkbijeenkomsten zijn alleen voor NAV-leden. Het is niet nodig om je vooraf te registreren.

Lustrumsymposium 2023

Hoe versnellen we samen de transitie naar duurzame en gezonde voeding? Denk en doe mee!

Om ons 20-jarige jubileum te vieren, organiseren we een uniek en interactief Lustrum Symposium op dinsdagmiddag 14 maart 2023 in Leiden. Het doel van dit speciale symposium is om elkaar nieuw perspectief te geven op samenwerken om duurzame en gezonde voeding te stimuleren. We willen alle NAV leden van harte uitnodigen om ook mee te denken over de toekomst van ons eten. Deelname is gratis voor alle NAV leden. Let op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

Keynote Professor Derk Loorbach
De middag wordt geopend met een keynote door professor Derk Loorbach. Loorbach is directeur van het onderzoeksinstituut DRIFT en hoogleraar sociaal-economische transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In een inspirerend college zal hij ons meenemen in zijn visie op een nieuwe manier van governance voor duurzame ontwikkeling. Hij heeft meer dan honderd publicaties op zijn naam staan en is als actie-onderzoeker betrokken bij vele transitie-processen in de bestuurs- en zakenwereld, het publieke domein en in de wetenschap. Zijn transitie-inzichten uit deze domeinen ook te gebruiken voor de voedingstransitie? Discussieer mee!

Interactief programma waarin jouw ideeën centraal staan
Na de inspirerende keynote door professor Derk Loorbach, is er een interactief programma dat door een dagvoorzitter in goede banen wordt geleid. We zullen in kleine groepjes brainstormen over hoe we beter samen kunnen werken, hoe de toekomst er uit ziet met betrekking tot onze voeding en welke prioriteiten gesteld moeten worden. Dit zullen we daarna plenair terugkoppelen. Daarnaast is er ruim tijd voor informele interactie in een aansluitende borrel.

We hopen jullie, na een paar jaar van veel Teams, Zoom en Webex bijeenkomsten, 14 maart te zien voor ons Lustrum Symposium. Schrijf je in!

Praktische punten
Locatie: TNO Locatie Leiden (Sylviusweg 71, 2333BE Leiden; loopafstand van Leiden CS).
Tijd: Van 14.00 uur tot 18.00 uur; aansluitend een borrel tot 19.00 uur.
Aanmelden: Meld je aan uiterlijk maandag 27 februari 2023 door een email te sturen naar Susanne

Online netwerkbijeenkomst december 2022

NAV Netwerkmeeting

Ben jij er weer bij komende netwerkmeeting op 8 december?

Deze keer hebben we Vincent van Buul gevraagd wat meer over zichzelf te vertellen. Vincent werkt bij DSM in Zwitserland. Wat doet een voedingswetenschapper zoal bij een bedrijf als DSM? Welke invloed heeft hij en welke taken?

We gaan, naast een kort interview met een NAV lid, weer als vanouds in breakout rooms uiteen om nieuwe collega’s te leren kennen en bij te praten met goede bekenden. Natuurlijk hebben we ook genoeg tijd om te netwerken, en is er zoals altijd de mogelijkheid om jouw nieuwtje te pluggen. Ben je pas net lid, of een jong NAV lid? Dan is dit een een leuke, informele en makkelijke manier om mensen te ontmoeten en te spreken.

We nodigen iedereen bovendien uit om een NAV-lid mee te nemen/ uit te nodigen. Wie heb jij al een tijd niet gesproken? Welk NAV lid is nog niet vaak geweest en vindt het misschien wel lastig om alleen te komen?

Daarom organiseren we een digitale LUNCH netwerkbijeenkomst op donderdag 8 december 12.00-13.00h via Zoom. Eet je met ons mee? Vergeet niet je eigen (gezonde) lunch mee te nemen! Je kunt inloggen vanaf 11.45 uur.

Deze netwerkbijeenkomsten zijn alleen voor NAV-leden. Het is niet nodig om je vooraf te registreren.

Online netwerkbijeenkomst november 2022

NAV Netwerkmeeting

Ben jij er weer bij komende netwerkmeeting op 16 november?

Wist je dat er ook voedingsonderzoek wordt gedaan in Nijmegen, bij het Radboud UMC? Wij waren nieuwsgierig, en hebben daarom Yvonne Willemsen uitgenodigd voor een gesprek.

Yvonne Willemsen is promovenda aan het Radboud UMC in Nijmegen en doet onderzoek naar het verband tussen voeding (in het vroege leven), darmbacteriën en gedrag. Middels het verzamelen van biologisch materiaal en het afnemen van vragenlijsten en gedragstaken worden de onderzoeksvragen beantwoord. Dit onderzoek is uitgevoerd in 2 longitudinale cohorten die zijn opgezet door het Developmental Psychobiology lab.

We gaan, naast een kort interview met een NAV lid, weer als vanouds in breakout rooms uiteen om nieuwe collega’s te leren kennen en bij te praten met goede bekenden. Natuurlijk hebben we ook genoeg tijd om te netwerken, en is er zoals altijd de mogelijkheid om jouw nieuwtje te pluggen. Ben je pas net lid, of een jong NAV lid? Dan is dit een een leuke, informele en makkelijke manier om mensen te ontmoeten en te spreken.

We nodigen iedereen bovendien uit om een NAV-lid mee te nemen/ uit te nodigen. Wie heb jij al een tijd niet gesproken? Welk NAV lid is nog niet vaak geweest en vindt het misschien wel lastig om alleen te komen?

Daarom organiseren we een digitale netwerkbijeenkomst op woensdag 16 november 16.00-17.00h via Zoom. Borrel je met ons mee? Vergeet niet je eigen (gezonde) drankjes mee te nemen! Je kunt inloggen vanaf 15.45 uur.

Deze netwerkbijeenkomsten zijn alleen voor NAV-leden. Het is niet nodig om je vooraf te registreren.

Online netwerkbijeenkomst oktober 2022

NAV Netwerkmeeting

Ben jij er weer bij komende netwerkmeeting op 13 oktober?

We gaan, naast een kort interview met een NAV lid, weer als vanouds in breakout rooms uiteen om nieuwe collega’s te leren kennen en bij te praten met goede bekenden. Natuurlijk hebben we ook genoeg tijd om te netwerken, en is er zoals altijd de mogelijkheid om jouw nieuwtje te pluggen. Ben je pas net lid, of een jong NAV lid? Dan is dit een een leuke, informele en makkelijke manier om mensen te ontmoeten en te spreken.

We nodigen iedereen bovendien uit om een NAV-lid mee te nemen/ uit te nodigen. Wie heb jij al een tijd niet gesproken? Welk NAV lid is nog niet vaak geweest en vindt het misschien wel lastig om alleen te komen?

Daarom organiseren we een digitale netwerkbijeenkomst op donderdag 13 oktober 16.00-17.00h via Zoom. Borrel je met ons mee? Vergeet niet je eigen (gezonde) drankjes mee te nemen! Je kunt inloggen vanaf 15.45 uur.

Deze netwerkbijeenkomsten zijn alleen voor NAV-leden. Het is niet nodig om je vooraf te registreren.

Najaarsforum 2022

Op 22 november (13:30- 18:00) organiseerde Jong-NAV voor NAV-leden het jaarlijkse Najaarsforum. Dit keer met het thema: Personalised Nutrition. Het forum vond plaats in Wageningen, gebouw Omnia.

Personalised Nutrition (PN), Is het nou een hype, de toekomst van voeding en gezondheid, of iets ertussenin?

Download de presentaties

Met experts uit zeer verschillende hoeken van het PN veld gaan we dit eens in detail bespreken. Zo heeft Nard Clabbers (Happ, Foodvalley) vanuit zijn brede ervaring zijn licht laten schijnen op wat PN nou eigenlijk is, keek Ellen van Kleef (WUR) naar het gedrag van consumenten, Kelly Jardon (UM) naar de (micro)biologische achtergrond en vertelde Wilrike Pasman (TNO) hoe onderzoek naar PN in de praktijk uitpakt.

Na deze presentaties was er tijd voor een panelgesprek en heeft het publiek de mogelijkheid gehad om vragen te stellen.

Na het forum vonden de traditionele pitches en uitreiking van de publicatieprijs plaats, met als afsluiter een netwerkborrel.

Programma:
13:30-14:00 Ontvangst met koffie/ thee
14:00-16:45 Voedingsforum en discussie
16:45-17:00 Pitches en uitreiking publicatieprijs
17:00-18:00 Netwerkborrel

 

Sprekers tijdens het Najaarsforum:

Nard Clabbers (Happ, Foodvalley)

Nard Clabbers heeft na zijn studie Humane Voeding in Wageningen eerst een kleine 10 jaar in de voedingsindustrie gewerkt voordat hij in 2011 bij TNO Zeist in dienst kwam als verantwoordelijke voor het onderzoek naar voeding en gezondheid. Vanuit TNO heeft Nard vervolgens het internationale publiek private onderzoeksconsortium ‘Personalised Nutrition and Health’ opgezet, samen met de WUR. Sinds 2020 is Nard CSO van de personalised nutrition start-up Happ en werkt hij vanuit Foodvalley.nl aan het uitbouwen van hun Personalised Nutrition Community.

Kelly Jardon (Universiteit Maastricht)

Kelly is werkzaam als promovendus binnen de vakgroep Humane Biologie aan de Universiteit Maastricht. In haar onderzoek bestudeert zij het effect van gerichte, meer gepersonaliseerde voeding op cardiometabole gezondheid. Zij kijkt in het bijzonder naar de vaak complexe interactie tussen voeding, metabole gezondheid en het microbioom. In de PERSON Studie, een samenwerking met WUR binnen TiFN, is het concept van meer gepersonaliseerde voeding toegepast in een uitgebreide voedingsinterventie gericht op weefselspecifieke insuline resistentie bij volwassenen met overgewicht of obesitas.

Ellen van Kleef (WUR)

Ellen werkt als universitair hoofddocent ‘Consumentengedrag & Voeding’ bij de leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag van Wageningen Universiteit. In haar onderzoek gaat het over de drijvende krachten achter voedselkeuzes van consumenten en hoe deze te gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe producten en interventies. Ook bestudeert zij hoe voedsel en (digitale) eetomgevingen aankoop en consumptie beïnvloeden. Methodologisch combineert haar onderzoek kleinschalige laboratorium-experimentele studies met interventieteststudies in levensechte omgevingen (bijv. restaurants, scholen, supermarkten).

Femke Hoevenaars (TNO)

Femke Hoevenaars is na haar promotie bij de vakgroep Fysiologie van Mens en Dier (WUR) op het gebied van metabole flexibiliteit en een Postdoc functie over insuline resistentie (VUMC) aan de slag gegaan bij TNO als onderzoeker systeem biologie. Femke’s onderzoek heeft als doel persoonlijke gezondheid te verbeteren met behulp van maatwerk oplossingen. Hierbij implementeren we wetenschappelijke kennis met betrekking tot fysiologie (metabole flexibiliteit), microbioom, voeding en leefstijl tot persoonlijke adviezen voor verschillende industriële, MKB, zorg en beleid partners.

Kennismaking met NAV

Ben jij pas afgestudeerd als voedingswetenschapper en ben je benieuwd wat de NAV doet en wie er lid zijn?

Kom dan naar onze kennismakingsmeeting op 11 oktober van 16-17 uur (online)!

Hierbij sluit ook NAV lid, WUR alumna en mediagezicht bij het Voedingscentrum Iris Groenenberg aan.

Je kunt haar alles vragen over haar huidige functie en eerdere loopbaan bij de Gezondheidsraad, de Nierstichting en als PhD-student bij het LUMC. Wil je aansluiten?

Logingegevens voor deze online meeting kan je opvragen bij Roelinka.

NAV Publiekslezing 2023

On January 26th 2023 the tenth public lecture by the Dutch Academy of Nutritional Sciences (NAV) will take place.

This year, Saskia Osendarp, PhD, will discuss the challenges of global food and nutrition security. Saskia Osendarp is the Executive Director of the Micronutrient Forum, an international expert organization and knowledge broker on micronutrient malnutrition, based in Washington, DC, USA.

The public lecture of Saskia Osendarp is entitled:

Nutrition in crisis

Since 2020 the world is facing an accumulation of crises threatening global food and nutrition security. The COVID19 pandemic, climate change and conflicts have led to a dramatic increase in the number of people suffering from hunger around the world.

But this is just the tip of the iceberg. What is less visible is the surge in the number of people that simply can no longer afford a healthy diet with sufficient nutritious foods rich in micronutrients. Even in high income countries, the food price inflation makes nutritious foods unaffordable for many low-income consumers. This is particularly problematic for vulnerable groups with high needs: preschool children and pregnant women, putting them at risk of micronutrient deficiencies. Globally 56% of all preschool children and 69% of women of reproductive age suffer from at least one micronutrient deficiency, and even in high income countries deficiencies are prevalent.

The implications for billions of women and children are serious. Micronutrient deficiencies in early life have irreversible, life long, adverse effects on health and development.

And yet, unlike other challenges in the health or nutrition field, we do have a strong and consistent evidence base on a suite of highly cost-effective interventions across food- health- and social protection systems. However, we need to learn more about the interactions and trade-offs between these interventions, micronutrient status and the interrelated crises we face: climate change, pandemics, conflicts, and food price inflation. Some micronutrient interventions—such as boosting animal source food consumption—may benefit individual micronutrient status while having a negative impact on climate. In turn, climate change and extreme weather not only threaten the micronutrient content of nutritious foods, and reduce yields, but also raise the risk of infectious diseases, increasing people’s need for micronutrients. These kinds of interactions point to the need for more integrated solutions that put nutrition, and more specifically micronutrient nutrition, at the heart of our efforts to build resilience in a world of overlapping shocks and crises.

We cordially invite you to attend this NAV public lecture.

Where: This will take place at Antropia in Driebergen-Zeist (the Netherlands) and can also be attended digitally (hybrid meeting).

When: January 26 2023, starting at 15h.

Costs: Physically attending in Driebergen-Zeist (NL): free for NAV members and €15 for non NAV members
Digitally attending: no registration costs

This NAV Public Lecture has been made possible with the support of the Van Dam Nutrition Foundation

 


Yes, I would like to register for the Public Lecture (English spoken) at Driebergen-Zeist. Send email.
When you want to attend in Driebergen-Zeist (NL), we ask a registration fee of €15 for non NAV members; the registration fee for NAV members is free.
Attending digitally is free:  the login data

14:30 – 15:00: Welcome
15:00 – 17:00: public lecture
17:00 – 18:00: drinks and networking
Location: Antropia, Driebergen-Zeist

 


Saskia Osendarp

Saskia Osendarp, PhD, is the Executive Director of the Micronutrient Forum, an international expert organization and knowledge broker on micronutrient malnutrition, based in Washington, DC. She has 30 years of experience in international nutrition research, in both public as well as private sector. Saskia lived and worked for 7 years at the ICDDR,B, Bangladesh and spent 10 years in Unilever as Lead Scientist micronutrients and child nutrition. Before joining the Micronutrient Forum, she was working as independent consultant for international NGOs and research institutes. Recently, she has been a co-founder and is co-facilitating the Standing Together for Nutrition Consortium, a collaboration of experts working in nutrition, foodsystems, health and economics analyzing the impact and responses of the COVID19 crisis on malnutrition. Saskia Osendarp is a visiting associate professor Nutrition and Health at Wageningen University, a member of the Independent Expert Group for the Global Nutrition Report and is a (co-)author on more than 65 peer-reviewed publications, scientific publications and book-chapters.

Over the past three years, the Forum has delivered unique value to the nutrition community by developing collaboration platforms to address pressing topical issues (Standing Together for Nutrition), responding to the needs of partners for greater collaboration on specific topics (Healthy Mothers Healthy Babies), and by addressing longstanding issues (Biochemical Status Coalition).

 

Nutritional Science Days 2022

Op 6 en 7 oktober vinden de Nutritional Science Days weer plaats.

Het doel van deze jaarlijkse bijeenkomst is om jonge wetenschappers en promovendi een platform te bieden om nieuwe, ongepubliceerde resultaten van hun wetenschappelijk werk te presenteren. Onderwerpen die binnen het bereik van de bijeenkomst vallen, zijn onder meer voedingsepidemiologie, preklinisch en klinisch voedingsonderzoek bij de mens en moleculaire voeding. Gezien deze multidisciplinaire aanpak biedt de bijeenkomst een uitstekende gelegenheid om te netwerken, inspiratie op te doen en bestaande samenwerkingen en vriendschappen tussen Nederlandse voedingswetenschapsgroepen in stand te houden.

Meer informatie