Archieven

NAV op locatie bij Scelta Mushrooms

Op 26 juni is de NAV op locatie dit jaar op bezoek bij Scelta Mushrooms in Venlo. We zullen het hebben over de voor- en nadelen van alternatieve eiwitten. Na een korte introductie over Scelta door Jan Klerken Junior zal Lex Verdijk inzicht geven in de kwaliteit en anabole eigenschappen van voedingseiwitten in relatie tot spierbehoud gedurende het hele leven. Specifieke nadruk zal worden gelegd op dierlijke versus plantaardige eiwitten en de verschillende factoren die de werkzaamheid van plantaardige voedingspatronen kunnen bepalen. Jacintha Domić zal een presentatie geven over de gevolgen voor de gezondheid van een volledig plantaardig (veganistisch) dieet voor volwassenen van 65 jaar en ouder, waarbij de nadruk specifiek ligt op de gevolgen voor de spieren, terwijl ook andere gezondheidsaspecten in aanmerking worden genomen. De anabole eigenschappen, potentiële risico’s en voordelen van een veganistisch dieet voor deze specifieke leeftijdsgroep zullen worden besproken. Tenslotte zal Karin Scholtmeijer de mogelijkheden bespreken om plantaardige eiwitten te verbeteren door fermentatie met paddenstoelvormende schimmels en inzicht geven in de kennis die moet worden verzameld om een dergelijke verbetering mogelijk te maken.

Tijdens drankjes en snacks kunnen jullie kennis maken met enkele ingrediënten van Scelta Inside, toepasbaar voor bijvoorbeeld zoutreductie.

Na het officiële gedeelte en de borrel volgt een heerlijke vegetarische NAV BBQ, waarvoor je je kunt inschrijven (30€ pp). Het moment om nog even bij te praten met al je NAV collega’s voordat de zomervakantie weer begint.

Scelta Mushrooms verwerkt meer dan de helft van alle machinaal geoogste champignons in Nederland op vier locaties en richt zich op innovatie, productontwikkeling, voedingswaarde en gezondheid.

Graag via dit formulier aanmelden voor 15 juni. Zie ook Uitnodiging_Scelta_NAV op locatie
Wil je aangeven of je ook mee eet? Of juist alleen voor de NAV BBQ komt.


PROGRAMMA

15:00 uur | Inloop
15:30 uur | Start presentaties

Introductie Scelta
Jan Klerken Jr | Flavour Maker | Scelta Mushrooms BV

Eiwittransitie, gezondheid en spierbehoud: kunnen plantaardige diëten uitkomst bieden?
Dr. Lex Verdijk |Universitair hoofddocent afdeling Menselijke Biologie| Maastricht Universitair Medisch Centrum| Universiteit Maastricht

Veganistische voedingspatronen op latere leeftijd: de implicaties voor de (spier)gezondheid.
Jacintha Domić | PhD Student | Wageningen University & Research

Kunnen we paddenstoelvormende schimmels gebruiken om voedseleiwitten te produceren
met verbeterde smaak en kwaliteit

Dr. Karin Scholtmeijer | Onderzoeker | Paddenstoelen- onderzoeksgroep| Plantenveredeling | Wageningen University & Research

16:45 uur | Standpresentaties

17:00 uur | Drankjes en snacks

18:00 uur | Vegetarische BBQ
(€30 per persoon)

NAV Netwerkmeeting mei 2024

We gaan weer gezellig (online) netwerken!
Donderdag 30 mei gaan we in gesprek met professor Ciarán Forde.
Hij is een gerenommeerd onderzoeker en sinds 2021, na omzwervingen bij instituten en bedrijfsleven in Singapore, UK, Australië en Zwitserland, in Nederland aan het werk bij Wageningen UR met als leerstoel ‘Sensory Science and Eating Behaviour’.
Ciarán: “Hebben sensorische signalen functies die verder gaan dan hun rol in smaak en voedselkeuze? We proberen te begrijpen hoe sensoriek eetgedrag beïnvloedt. Mogelijk kunnen sensorische signalen helpen bij regulatie van energie-inname en metabole processen beïnvloeden.”

Voorjaarsforum 2024

Symposium Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI’s)

Organisatie: Engagementcommissie Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.

Achtergrond

De gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) richten zich op het aanleren van een gezonde leefstijl bij mensen met gewichts-gerelateerde gezondheidsrisico’s om een gezonder gewicht te bereiken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en het beperken van stress. GLI’s worden sinds 2019 onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Momenteel zijn er in Nederland 7 erkende GLI’s die vergoed worden vanuit de basisverzekering, te weten: 

  1. Samen Sportief in Beweging 
  2. De Beweegkuur 
  3. SLIMMER 
  4. CooL 
  5. X-Fitt GLI 
  6. Keer Diabetes2 Om 
  7. Keer Diabetes2 Om-GLI online

De behandeling van al deze programma’s duurt maximaal een jaar, waarna er een onderhoudsfase volgt. De totale duur van het programma dat vergoed wordt is twee jaar.  

Sinds 2019 volgden ruim 82 duizend mensen (een verdubbeling sinds mei 2022) een GLI-programma of hebben dat gedaan. Het RIVM publiceerde recent de Jaarrapportage monitor gecombineerde leefstijl interventie (GLI) 2023. De resultaten van dit rapport laten zien dat aan het einde van de behandelfase deelnemers gem. 4 kilo (3,6 procent) zijn afgevallen, dat hun BMI met 1,4 punt  daalde en de buikomvang afnam met 4,5 cm. Het doel van de GLI behandelingen is 5 procent of meer gewichtsverlies na één jaar behandeling. De resultaten van het RIVM rapport laten zien dat een derde van de GLI-deelnemers dit doel heeft bereikt aan het einde van de behandelfase. Maar ook minder gewichtsverlies of een stabiel gewicht verbetert de gezondheid al, omdat het de kans op diabetes type 2 of slijtage aan de knie verkleint. Dit was bij 83 procent van de GLI-deelnemers het geval. Deelnemers vinden na de behandelfase hun kwaliteit van leven flink verbeterd in vergelijking met de periode voor de GLI. De gemiddelde score die deelnemers aan hun kwaliteit van leven gaven nam toe met 7,5 punten op een schaal van 0 tot 100. Bij deelnemers die 5 procent of meer van het gewicht verloren, nam de kwaliteit van leven nog meer toe (11,3 punten). Bij deelnemers met een kleinere gewichtsafname was dat wat lager (5,7 punten).  

De resultaten van de GLI zijn hoopvol. In de praktijk blijken er echter nog veel vragen te leven over de implementatie van de GLI’s zoal recent beschreven in een ZonMw rapportage over de implementatie van de GLI’s. Zaken zoals netwerkvorming, contractering en financiering, communicatie, verbreding van de GLI en borging staan nog vaak ter discussie. Daarnaast staan de obesitasontwikkelingen in andere gebieden ook niet stil en kan dit ook gevolgen hebben voor de implementatie van de GLI’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rol van de voedingsindustrie of de komst van nieuwe obesitasmedicijnen, zoals semaglutide, tirzepatide en retatrutide. Betekent dit het einde van de obesitas epidemie?   

Lees verder

Publiekslezing 2024

Op 23 januari 2024 werd de NAV publiekslezing gehouden door
prof. dr. Marian de van der Schueren.

“Diëtetiek – verleden, heden en toekomst”

Voor NAV-leden zijn de slides en de presentatie nog te bekijken, bekijk ze hier.

De NAV Publiekslezing 2024 werd verzorgd door prof. dr. Marian de van der Schueren, lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en bijzonder hoogleraar Diëtetiek aan de Wageningen Universiteit (Gefinancierd door de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten). De duale aanstelling bij deze twee onderzoeksinstituten biedt haar de fantastische mogelijkheid om praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek met elkaar te verbinden. 

PERSBERICHTEN

Nieuws voor Diëtisten

Achtergrond 

Haar onderzoek richt zich op evidence-based diëtetiek en het verder ontwikkelen van dit vakgebied door onderzoek naar effectiviteit van diëtistisch handelen. Daarbij is speciale aandacht voor de rol van voeding en diëtetiek bij de zieke en ouder wordende mens. 

Zij wil de diëtetiek naar een hoger plan brengen. Met data aantonen dat diëtistische ondersteuning (kosten)effectief is en dat de cliënt zich beter voelt. Het gaat daarbij om op de cliëntgerichte, individuele en innovatieve zorg. Door voedings- en dieetadviezen maximaal aan te laten sluiten bij de kennis en de mogelijkheden van de cliënt worden de resultaten van de behandeling geoptimaliseerd. 

Daarnaast ondersteunt zij diëtisten uit het werkveld bij het aanbieden van structuur voor gegevensverzameling. Zo kan op grotere schaal en voor meerdere ziektebeelden de meerwaarde van diëtistische ondersteuning worden aangetoond. 

Het verkrijgen of behouden van een goede leefstijl speelt een rol bij zowel het voorkomen als bij het behandelen van ziekte. Steeds vaker wordt een leefstijlinterventie aangeboden in interdisciplinair verband. Daarbij liggen ontwikkelkansen in het optimaliseren van samenwerking tussen (para)medici onderling en samenwerking met het sociale domein.  

Al deze aspecten zijn van belang in het licht van de toenemende druk en de betaalbaarheid van de zorg.

In de Publiekslezing zal zij ingaan op de ontwikkeling van het vakgebied diëtetiek, van de (voorheen) ondersteunende rol in de keuken tot de huidige paramedicus. Zij presenteert een overzicht van haar eigen onderzoek en geeft haar visie op de diëtist van de toekomst. 

U bent van harte uitgenodigd voor het bijwonen van de Publiekslezing
Programma
14:30 – 15:00 Ontvangst
15:00 – 17:00 Publiekslezing
17:00 – 18:00 Netwerkborrel

Aanmelden: Secretariaat NAV
Kosten: €25 (NAV-leden gratis)
Bewijs van deelname (2 SBU) wordt verstrekt.

De Publiekslezing wordt mede mogelijk gemaakt door de DCN en de NVD.

 

 

 

NAV op locatie: Universiteit Maastricht

SYMPOSIUM

Clinical Nutrition – the relationship between nutrition and disease in clinical practice

Facilitator: Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen and Maastricht University

PROGRAMMA

12:30 – 13:00 Welcome with tea and coffee at Maastricht UMC+, “terras” (4th floor)
13:00 – 13:30 Introduction NAV, spokesperson NAV
Introduction NUTRIM, Prof. Dr. Daisy Jonkers
13:30 – 14:10 Childhood obesity – the future generation, Prof. Dr. Edgar van Mil
14:10 – 14:50 Cancer cachexia, Dr. Sander Rensen
14:50 – 15:50 Coffee break
Optional: tour Metabolic (MRUM) and Clinical Research Unit (CRU) Maastricht
15:50 – 16:30 Lung diseases – COPD, Prof. Dr. Annemie Schols
16:30 – 17:10 Gastrointestinal disorders – IBD and IBS, Prof. Dr. Ben Witteman
17:10 – 18:00 Drinks and snacks

Registration is required via: info@voedingsacademie.nl

Please also indicate if you:
– would like to join the tour to the MRUM or CRU
– will join the networking drink after the symposium.

Online netwerkbijeenkomst maart 2023

NAV Netwerkmeeting – Workshop “Boost je brein power en mindset !”

Voor deze netwerkbijeenkomst zal Gertie Verreck  de online Miniworkshop: “Boost je brein power en mindset” geven.  

Zoals neuropsychiater Theo Compernolle zegt: “ Ons belangrijkste instrument om productief, gelukkig en gezond te zijn, is ons brein. Het probleem is alleen dat maar weinig mensen rekening houden met de gebruiksaanwijzing ervan.” En juist daar brengt deze workshop verandering in. We merken steeds vaker dat werk en het continu op ‘aan’ staan veel van ons vraagt, het is daarom belangrijk dat je je brein leert ‘managen’. Tijdens deze workshop krijg je tips aangereikt waardoor je beter in balans blijft, je aandacht beter kunt richten en zorgt voor een goede workflow.   

Kortom: Gertie geeft je een inkijkje in je brein en concrete handvatten om deze breinkennis toe te passen in je dagelijkse werk en praktijk.

Thema’s die tijdens de workshop aan bod komen:  

  • De gebruiksaanwijzing van jouw brein; met enkele prikkelende vragen krijg je inzicht op de basis voor jouw huidige kijk (breinbril) op bijvoorbeeld de eigen (duurzame) inzetbaarheid en de ontwikkelingsmogelijkheden, maar ook op de samenwerking met collega’s. Je krijgt tips hoe een ‘frisse breinbril’ op te zetten om te kijken naar ontwikkelmogelijkheden en eventuele kansen in samenwerking.
  • Je kijkt met je ogen, maar je ziet met je brein. Je krijgt tips om je aandacht bewuster te richten, om beter aandacht vast te kunnen houden en om te zorgen dat je weer met een fris brein aan een nieuwe taak kunt beginnen. 
  • Concrete breinhandvaten die meer rendement en energie kunnen brengen. Je krijgt tips in online werken, hoe vaak en wanneer schakeltijd te nemen en te werken met micropauzes. Het  komt allemaal in een notendop voorbij!

De workshop duurt 45 minuten, tussentijds wordt gebruik gemaakt van break-out rooms zodat deelnemers met elkaar kunnen sparren over de wijze waarop je tips toe kan passen in je  eigen werk en dagelijkse praktijk.

Er zijn geen kosten aan verbonden. Tegelijkertijd is dit de  kans om nieuwe en bekende collega’s beter te leren kennen. Ben je pas net lid, of een jong NAV lid? Dan is dit  een extra leuke, informele en makkelijke manier om mensen te ontmoeten en te spreken. Moedig ook vooral andere NAV leden uit om mee te komen.  

Voor deze netwerkbijeenkomst dien je je op te geven door een mail te sturen aan info@voedingsacademie.nl. Tot dan!

Agenda invite NAV netwerkmeeting 29mrt