Archieven

Nutritional Science Days 2024

The Dutch Nutritional Science Days 2024 will take place on October 3-4, 2024 in Hotel Kapellerput, Heeze

Deadline for submission of requests for oral presentation and overall registration was July 11th 2024. The program is final now and available for the participants.

The announcement and forms are available here.

If you would like to subscibe to the NSD mailing list, please send a request to the info@voedingsacademie.nl.

Best regards,
Alida Melse and Annet Roodenburg

NAV najaarsforum 2024

Op maandagmiddag 4 november organiseert Jong-NAV speciaal voor NAV-leden het jaarlijkse Najaarsforum. Het forum vindt plaats in Wageningen, gebouw Omnia. Dit jaar belooft het een interessante editie te worden met als thema: Vertaling van voedingswetenschap naar de praktijk. 

Tijdens dit forum zullen we bespreken hoe wetenschappelijke inzichten over voeding vertaald worden naar de praktijk binnen verschillende vakgebieden, zoals in beleid, in de zorg, en naar de consument. De nadruk zal liggen op hoe dit in de dagelijkse praktijk gedaan wordt, wat daarin goed werkt en welke barrières er ervaren worden.

Na het inspirerende forum zal de uitreiking van de NAV voeding-impactprijs plaatsvinden. En om de dag af te sluiten, is er een netwerkborrel waar je kunt netwerken en nieuwe connecties kunt leggen.

Programma:

13:30-14:00 uur Ontvangst met koffie/thee
14:00-16:45 uur Najaarsforum en discussie
16:45-17:00 uur Pitches en uitreiking NAV voeding-impactprijs 2024
17:00-18:00 uur Netwerkborrel

Inschrijving Najaarsforum bij het Secretariaat van de NAV.

Sprekers

Frans Folkvord
Frans werkt momenteel als professor (assoc.) aan de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences, Communication and Information Science, Tilburg University, in Nederland. Bovendien is Frans medeoprichter en directeur van PredictBy, Barcelona, Spanje. Naast een masterdiploma in Psychologie en Research Master in Sociologie, behaalde hij een PhD-graad in Sociale Wetenschappen (Cum Laude). Frans werkt als gedragsexpert voor de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) met betrekking tot de effecten van marketing en branding van ongezonde voedselproducten. Hij heeft meer dan 50 artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, twee boeken en verschillende boekhoofdstukken, waarin hij vooral de effecten van (digitale) voedselmarketing op het eetgedrag van kinderen onderzocht. Daarnaast is hij (co-)auteur van verschillende rapporten voor de Europese Commissie en het Europees Parlement, voornamelijk gericht op de implementatie van leefstijlinterventies om het eet- en bewegingsgedrag van mensen te verbeteren. Momenteel onderzoekt Frans hoe we een ‘healthogene omgeving’ kunnen creëren waarin we mensen, vooral kinderen en adolescenten, stimuleren om de gezondere en duurzamere optie te kiezen om gezond en duurzaam te leven. Frans heeft 2 dochters en is een ijverig sporter.

Coen Dros
Coen Dros, Msc, is PhD kandidaat bij het Erasmus Medisch Centrum, afdeling maatschappelijke gezondheidszorg, sectie arbeid en gezondheid. Zijn onderzoek richt zich op het effect van nachtwerk op de gezondheid van mederwerkers in de gezondheidszorg en industrie. Hierbij kijkt hij naar leefstijl, de verstoring van de biologische klok en overgewicht. Hij studeerde voeding en diëtetiek aan de Hanze hogeschool, waar hij een honoursminor onderzoeksvaardigheden volgde. Dit kreeg een vervolg op de master Health Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam in de richting van Nutrition and Health. Naast zijn werk als PhD kandidaat is hij fanatiek bezig met zijn website Coenfirmationbias.nl (1.000+ weergaven per maand) en gelijk genaamde instagram account (+/- 15.000 volgers). Met Coenfirmation bias neemt hij een duik in de wetenschappelijke onderbouwing van andermans beweringen over voeding en gezondheid. Hier schrijft hij blogs en maakt hij video’s over, met als doel mensen inzicht te geven in hoe voedingswetenschap werkt en welke mensen betrouwbare informatie over voeding en gezondheid verspreiden op het internet en in boeken.

NAV op locatie bij Scelta Mushrooms

Op 26 juni is de NAV op locatie dit jaar op bezoek bij Scelta Mushrooms in Venlo. We zullen het hebben over de voor- en nadelen van alternatieve eiwitten. Na een korte introductie over Scelta door Jan Klerken Junior zal Lex Verdijk inzicht geven in de kwaliteit en anabole eigenschappen van voedingseiwitten in relatie tot spierbehoud gedurende het hele leven. Specifieke nadruk zal worden gelegd op dierlijke versus plantaardige eiwitten en de verschillende factoren die de werkzaamheid van plantaardige voedingspatronen kunnen bepalen. Jacintha Domić zal een presentatie geven over de gevolgen voor de gezondheid van een volledig plantaardig (veganistisch) dieet voor volwassenen van 65 jaar en ouder, waarbij de nadruk specifiek ligt op de gevolgen voor de spieren, terwijl ook andere gezondheidsaspecten in aanmerking worden genomen. De anabole eigenschappen, potentiële risico’s en voordelen van een veganistisch dieet voor deze specifieke leeftijdsgroep zullen worden besproken. Tenslotte zal Karin Scholtmeijer de mogelijkheden bespreken om plantaardige eiwitten te verbeteren door fermentatie met paddenstoelvormende schimmels en inzicht geven in de kennis die moet worden verzameld om een dergelijke verbetering mogelijk te maken.

Tijdens drankjes en snacks kunnen jullie kennis maken met enkele ingrediënten van Scelta Inside, toepasbaar voor bijvoorbeeld zoutreductie.

Na het officiële gedeelte en de borrel volgt een heerlijke vegetarische NAV BBQ, waarvoor je je kunt inschrijven (30€ pp). Het moment om nog even bij te praten met al je NAV collega’s voordat de zomervakantie weer begint.

Scelta Mushrooms verwerkt meer dan de helft van alle machinaal geoogste champignons in Nederland op vier locaties en richt zich op innovatie, productontwikkeling, voedingswaarde en gezondheid.

Graag via dit formulier aanmelden voor 15 juni. Zie ook Uitnodiging_Scelta_NAV op locatie
Wil je aangeven of je ook mee eet? Of juist alleen voor de NAV BBQ komt.


PROGRAMMA

15:00 uur | Inloop
15:30 uur | Start presentaties

Introductie Scelta
Jan Klerken Jr | Flavour Maker | Scelta Mushrooms BV

Eiwittransitie, gezondheid en spierbehoud: kunnen plantaardige diëten uitkomst bieden?
Dr. Lex Verdijk |Universitair hoofddocent afdeling Menselijke Biologie| Maastricht Universitair Medisch Centrum| Universiteit Maastricht

Veganistische voedingspatronen op latere leeftijd: de implicaties voor de (spier)gezondheid.
Jacintha Domić | PhD Student | Wageningen University & Research

Kunnen we paddenstoelvormende schimmels gebruiken om voedseleiwitten te produceren
met verbeterde smaak en kwaliteit

Dr. Karin Scholtmeijer | Onderzoeker | Paddenstoelen- onderzoeksgroep| Plantenveredeling | Wageningen University & Research

16:45 uur | Standpresentaties

17:00 uur | Drankjes en snacks

18:00 uur | Vegetarische BBQ
(€30 per persoon)

Online carrièremiddag voor jonge voedingswetenschappers

Online carrièremiddag voor jonge voedingswetenschappers

Jonge voedingswetenschappers opgelet! Heb je interesse in de carrièrepaden die mede-NAV’ers hebben doorlopen? Wil jij meer weten over de mogelijkheden in het werkveld na je master of PhD?

De Nederlandse Academie van Voedingswetenshappen (NAV) organiseert op maandag 10 juni 15:30 tot 17:00 uur een online carrièremiddag. Sprekers vanuit onder andere de academische wereld, voedingsmiddelenbedrijven en overheidsinstanties vertellen over hun carrière pad en wat hun baan als voedingswetenschapper zo leuk maakt.

Hou ‘m vrij in je agenda en meld je aan via link google forms.

Vragen? Stuur een email naar ellen.vankleef@wur.nl
Opgeven vóór vrijdag 7 juni 12:00 uur i.v.m. opsturen inloggegevens.

Voorjaarsforum 2024

Symposium Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI’s)

Organisatie: Engagementcommissie Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.

Achtergrond

De gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) richten zich op het aanleren van een gezonde leefstijl bij mensen met gewichts-gerelateerde gezondheidsrisico’s om een gezonder gewicht te bereiken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en het beperken van stress. GLI’s worden sinds 2019 onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Momenteel zijn er in Nederland 7 erkende GLI’s die vergoed worden vanuit de basisverzekering, te weten: 

  1. Samen Sportief in Beweging 
  2. De Beweegkuur 
  3. SLIMMER 
  4. CooL 
  5. X-Fitt GLI 
  6. Keer Diabetes2 Om 
  7. Keer Diabetes2 Om-GLI online

De behandeling van al deze programma’s duurt maximaal een jaar, waarna er een onderhoudsfase volgt. De totale duur van het programma dat vergoed wordt is twee jaar.  

Sinds 2019 volgden ruim 82 duizend mensen (een verdubbeling sinds mei 2022) een GLI-programma of hebben dat gedaan. Het RIVM publiceerde recent de Jaarrapportage monitor gecombineerde leefstijl interventie (GLI) 2023. De resultaten van dit rapport laten zien dat aan het einde van de behandelfase deelnemers gem. 4 kilo (3,6 procent) zijn afgevallen, dat hun BMI met 1,4 punt  daalde en de buikomvang afnam met 4,5 cm. Het doel van de GLI behandelingen is 5 procent of meer gewichtsverlies na één jaar behandeling. De resultaten van het RIVM rapport laten zien dat een derde van de GLI-deelnemers dit doel heeft bereikt aan het einde van de behandelfase. Maar ook minder gewichtsverlies of een stabiel gewicht verbetert de gezondheid al, omdat het de kans op diabetes type 2 of slijtage aan de knie verkleint. Dit was bij 83 procent van de GLI-deelnemers het geval. Deelnemers vinden na de behandelfase hun kwaliteit van leven flink verbeterd in vergelijking met de periode voor de GLI. De gemiddelde score die deelnemers aan hun kwaliteit van leven gaven nam toe met 7,5 punten op een schaal van 0 tot 100. Bij deelnemers die 5 procent of meer van het gewicht verloren, nam de kwaliteit van leven nog meer toe (11,3 punten). Bij deelnemers met een kleinere gewichtsafname was dat wat lager (5,7 punten).  

De resultaten van de GLI zijn hoopvol. In de praktijk blijken er echter nog veel vragen te leven over de implementatie van de GLI’s zoal recent beschreven in een ZonMw rapportage over de implementatie van de GLI’s. Zaken zoals netwerkvorming, contractering en financiering, communicatie, verbreding van de GLI en borging staan nog vaak ter discussie. Daarnaast staan de obesitasontwikkelingen in andere gebieden ook niet stil en kan dit ook gevolgen hebben voor de implementatie van de GLI’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rol van de voedingsindustrie of de komst van nieuwe obesitasmedicijnen, zoals semaglutide, tirzepatide en retatrutide. Betekent dit het einde van de obesitas epidemie?   

Lees verder

NAV Publiekslezing 2020

Persbericht

Op 30 januari 2020 vond de achtste NAV publiekslezing plaats. Dit jaar werd deze gehouden door prof. dr. Marianne Geleijnse (meer informatie). Marianne Geleijnse is Professor in Nutrition and Cardiovascular Disease bij Wageningen University an Research bij de Divisie Humane Voeding & Gezondheid en vice-voorzitter van de Gezondheidsraad.

De publiekslezing van prof Geleijnse was getiteld:

Gezond eten: over geloven en bewijzen

Als het over gezond eten gaat heeft iedereen een mening. Het internet staat bol van de wonderdiëten en eens in de zoveel tijd komt er weer een voedingshype voorbij in de media. Zelfs wetenschappers vliegen elkaar in de haren als het gaat om goede voeding. In de 2020 NAV-publiekslezing geeft Marianne Geleijnse haar wetenschappelijke visie op ‘geloven’ en ‘bewijzen’ op het gebied van gezond eten.

Wij nodigen u van harte uit deze NAV publiekslezing bij te wonen. Deze zal plaatsvinden bij Antropia in Driebergen-Zeist en start om 14.30h.

Deze publiekslezing is gratis voor NAV leden en kost €15 voor niet NAV-leden.

Programma:

14:30 – 15:00: welkom met koffie en thee
15:00 – 17:00: publiekslezing
17:00 – 18:00: borrel en napraten
Locatie: Antropia, Driebergen. Route

De registratie voor deze lezing is gesloten


Jaarlijks organiseert de NAV in januari een publiekslezing waarin een actueel voedingsvraagstuk centraal staat om ook niet-leden de gelegenheid geven mee te discussiëren. Wij nodigen daartoe een prominent wetenschapper uit deze te verzorgen.

Afgelopen jaar had Gerjan Navis in haar lezing gepleit voor de samenwerking tussen geneeskunde en voedingswetenschap. In 2018 heeft Martijn Katan een lezing gehouden over “Hoe wordt voeding weer een wetenschap?”. In 2017 heeft Jaap Seidell een lans gebroken voor het gemakkelijker maken van de gezonde keuze. In 2016 heeft Prof Louise Fresco een inspirerende lezing verzorgd. In 2015 heeft Prof Daan Kromhout (NAV lid) de lezing gehouden over “Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?”. In 2014 verzorgde prof Fred Brouns (Maastricht University) deze lezing met als onderwerp: “’Gezonde Voeding’ wie kan ik nog vertrouwen?”. De eerste publiekslezing in 2013 werd verzorgd door prof Frans Kok, getiteld: “Verslikken we ons in onze voeding?”.

Workshop Mediawoordvoering 2018

Het Voedingscentrum organiseert voor de 4e keer: Workshop mediawoordvoering

In de huidige multimedia wereld is het best lastig om als (voedings-)wetenschapper goed in te spelen op vaak lastige vragen. In deze wereld lijkt iedereen deskundig en is het vertrouwen in de wetenschap vaak niet vanzelfsprekend. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Wat kan je het beste wel en niet doen? Welke rol speelt de (social) media? Dit en nog meer kan worden besproken tijdens de vierde workshop mediawoordvoering die de NAV organiseert met het Voedingscentrum.

Wanneer: woensdagmiddag 13 juni van 13.30 tot 16.30h

Waar: Voedingscentrum, Bezuidenhoutseweg 105 in Den Haag

Doelgroep: NAV leden die handvatten kunnen gebruiken om zich in de media te uiten. AIO’s die door NAV-leden worden begeleid mogen ook worden aangemeld door hun begeleider.

Woordvoerders en kennisspecialisten van het Voedingscentrum zullen in deze mediaworkshop geïnteresseerde NAV-leden inleiden in het medialandschap.

Roy van der Ploeg zal de beginselen van mediawoordvoering met een aantal basistips & tricks behandelen. Ook het ontwijken van een aantal bekende valkuilen en het maken van afspraken met journalisten zal aan bod komen.

Verder is er ruimschoots tijd om jullie vragen en ervaringen te behandelen.

Ben je nieuwsgierig? Wil je beter uitgerust worden om je als voedingswetenschapper in de media te kunnen uiten? Meld je voor 31 mei aan!

Er kunnen maximaal 30 mensen meedoen. De workshop zal grotendeels bouwen op jullie vragen en ervaringen. Geef daarom bij je aanmelding aan:

  • Heb je zelf knelpunten ondervonden in eerdere perscontacten en interviews?
  • Over welke onderwerpen zou je graag tijdens deze workshop meer horen?

Schrijf je in door een email te sturen naar info@voedingsacademie.nl

Publiekslezing 2018

NAV Publiekslezing 2018: Prof Martijn Katan

Op 30 januari 2018 nam prof Martijn Katan de zesde NAV publiekslezing voor zijn rekening.

Download:

Programma:

14:30 – 15:00: welkom met koffie en thee
15:00 – 17:00: publiekslezing
17:00 – 18:00: borrel en napraten
Locatie: Antropia, Driebergen. Route

 


Jaarlijks organiseert de NAV in januari een publiekslezing waarin een actueel voedingsvraagstuk centraal staat om ook niet-leden de gelegenheid geven mee te discussiëren. Wij nodigen daartoe een prominent wetenschapper uit deze te verzorgen.

In 2017 heeft Jaap Seidell een lans gebroken voor het gemakkelijker maken van de gezonde keuze. In 2016 heeft Prof Louise Fresco een inspirerende lezing verzorgd. In 2015 heeft Prof Daan Kromhout (NAV lid) de lezing gehouden over “Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?”. In 2014 verzorgde prof Fred Brouns (Maastricht University) deze lezing met als onderwerp: “’Gezonde Voeding’ wie kan ik nog vertrouwen?”. De eerste publiekslezing in 2013 werd verzorgd door prof Frans Kok, getiteld: “Verslikken we ons in onze voeding?”.

NAV lecture op de Dutch NSD (Nutritional Science Days) 2017

Ook in 2017 zal de NAV weer tijdens de Nutritional Science Days een lezing verzorgen. Deze lezing zal gehouden worden op 5 oktober in Heeze. Naast de aanwezige NSD-deelnemers, kunnen NAV leden zich hiervoor opgeven via info@voedingsacademie.nl.

De NAV lezing wordt dit jaar verzorgd door prof John Mathers, Professor of Human Nutrition,
Centre for Integrated Systems Biology of Ageing and Nutrition,  Newcastle University

De werktitel van de lezing is

‘Is personalised nutrition the route to better public health?’

met aansluitend een debat.

Meer informaties over de NSD-dagen.

 

Workshop Mediawoordvoering 2017

Verslag Workshop Mediawoordvoering 2017

In 2017 waren er 14 deelnemers bij de mediaworkshop van het Voedingscentrum aanwezig. De groep bestond uit een mix van jonge en meer ervaren onderzoekers, waarvan een aantal deelnemers al één of meerdere keren de media te woord hadden gestaan. Voorafgaand aan de workshop waren specifieke vragen en verwachtingen geïnventariseerd.

De workshop werd ingeleid met achtergronden over ‘hoe nieuws werkt’ en wat wordt opgepikt als nieuws. Vervolgens werden tip en tricks gedeeld over welke afspraken handig zijn om met journalisten te maken en hoe je met lastige vragen om kunt gaan. Aan de hand van voorbeelden uit de media en van de deelnemers vond een levendige discussie plaats over hoe je zorgvuldig en volledig maar toch kort en bondig kunt antwoorden.

Enkele quotes van deelnemers:

  • “Heel interessant om te zien hoe jullie als Voedingscentrum met vragen van de media omgaan.”
  • “Ik heb vandaag dingen geleerd die ik zeker ga gebruiken bij een volgend interview.”

Het Voedingscentrum organiseert voor de 3e keer: Workshop mediawoordvoering

In de huidige multimedia wereld is het best lastig om als (voedings-)wetenschapper goed in te spelen op vaak lastige vragen. In deze wereld lijkt iedereen deskundig en is het vertrouwen in de wetenschap vaak niet vanzelfsprekend. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Wat kan je het beste wel en niet doen? Welke rol speelt de (social) media? Dit en nog meer kan worden besproken tijdens de derde workshop mediawoordvoering die de NAV organiseert met het Voedingscentrum.

Wanneer: woensdagmiddag 14 juni van 13.30 tot 16.30h

Waar: Voedingscentrum, Eisenhowerlaan 108 in Den Haag

Doelgroep: NAV leden die handvatten kunnen gebruiken om zich in de media te uiten. AIO’s die door NAV-leden worden begeleid mogen ook worden aangemeld door hun begeleider.

Woordvoerders en kennisspecialisten van het Voedingscentrum zullen in deze mediaworkshop geïnteresseerde NAV-leden inleiden in het medialandschap.

Roy van der Ploeg zal de beginselen van mediawoordvoering met een aantal basistips & tricks behandelen. Ook het ontwijken van een aantal bekende valkuilen en het maken van afspraken met journalisten zal aan bod komen.

Verder is er ruimschoots tijd om jullie vragen en ervaringen te behandelen.

Ben je nieuwsgierig? Wil je beter uitgerust worden om je als voedingswetenschapper in de media te kunnen uiten? Meld je voor 31 mei aan!

Er kunnen maximaal 30 mensen meedoen. De workshop zal grotendeels bouwen op jullie vragen en ervaringen. Geef daarom bij je aanmelding aan:

  • Heb je zelf knelpunten ondervonden in eerdere perscontacten en interviews?
  • Over welke onderwerpen zou je graag tijdens deze workshop meer horen?

Schrijf je in door een email te sturen naar info@voedingsacademie.nl