Archieven

NAV Carrièremiddag

Oriënteer je op jouw toekomst in voeding!

Ben jij student, PhD-kandidaat, starter of jonge professional in de voedingswetenschap? Meld je dan aan voor de online carrièremiddag van de NAV en laat je inspireren door uiteenlopende loopbaanpaden binnen en buiten de wetenschap.

Op 2 juni 2025 organiseert de NAV-wervingscommissie van 15:30 tot 17:00 een online  carrièremiddag voor jonge voedingswetenschappers, met inspirerende voorbeelden
van carrièrestappen na de master of PhD.

Tijdens dit interactieve programma kies je zelf twee inspiratiesessies in kleinere groepen. We starten en eindigen plenair, met ruimte voor vragen en uitwisseling.

Met bijdragen van:
🔹 Machteld Van Lieshout – docent-onderzoeker, De Haagse Hogeschool
🔹 Linde Goedhart – senioradviseur, Schuttelaar & Partners
🔹 Susanne Leij-Halfwerk, PhD – wetenschapsadviseur, Diakonessenhuis
🔹 Anita Isaku-Manasijev – kennisadviseur, Vilans
🔹 Nard Clabbers – strateeg en ondernemer, Brightlands Campus & NCNC

💬 Wat kun je verwachten?
✓ Inspirerende sprekers met diverse carrièrepaden
✓ Kleine groepen voor échte uitwisseling
✓ Directe tips over werken in voeding, beleid, zorg en bedrijfsleven

Aanmelden: Carrièremiddag 2 juni 2025
De link ontvang je in je mailbox

Workshop Persberichten en wetenschapscommunicatie

Young NAV meets ENLP: Nutritional Leadership Workshop – Persberichten & Wetenschapscommunicatie

Jong-NAV & de ENLP NL Local Circle nodigen alle jonge voedingsprofessionals uit voor de Nutritional Leadership Workshop over effectieve wetenschapscommunicatie. Deze workshop vindt plaats op woensdag 28 mei in Venlo.

Waarom & wat?

Hoe zorg je ervoor dat jouw voedingsonderzoek de aandacht krijgt die het verdient, zonder dat nuance en wetenschappelijke integriteit verloren gaan? In een wereld waarin media-aandacht cruciaal is, maar wetenschappelijke resultaten niet altijd juist worden geïnterpreteerd, is het belangrijk om je boodschap helder en strategisch te communiceren.

Tijdens deze workshop leer je hoe je persberichten schrijft en je onderzoeksresultaten effectief ‘verkoopt’ aan journalisten en het brede publiek. Onder leiding van UM-perswoordvoerder en journalist Mark van der Linde krijg je praktische handvatten en inzichten in het speelveld van de Nederlandse media en wetenschap. We behandelen concrete voorbeelden en je gaat zelf aan de slag met het formuleren van sterke, heldere boodschappen.

De workshop draagt bij aan de ontwikkeling van jouw leiderschapsvaardigheden als voedingsprofessional. Daarnaast is deze workshop een mooie kans om te netwerken met andere (jonge) professionals werkzaam in voeding.

Programma

  • 13.00 – 13.30: inloop
  • 13.30 – 16.30: workshop
  • 16.30 – 17.30: afsluitende borrel

Kosten

Voor NAV-leden en ENLP-alumni kost deelname €5. Niet-leden betalen €10 pp

Voor wie

Alle geïnteresseerde (jonge) professionals in voeding zijn welkom.

Hoe

Schrijf je in via deze link. Er zijn slechts 20 plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!
De inschrijving sluit uiterlijk op 22 mei, maar kan eerder gesloten worden zodra alle plekken gevuld zijn. Na inschrijving ontvang je meer informatie over de betaling. Je inschrijving is compleet na de overboeking. Houd er rekening mee dat de inschrijfkosten niet worden teruggestort bij eventuele afmelding na 22 mei.

Meer weten? Neem contact op met Linsay Ketelings (l.ketelings@maastrichtuniversity.nl)

Vera Wesselink (ENLP NL Local Circle)
Alie de Boer (ENLP NL Local Circle)
Kevin Nijssen (Jong NAV)
Linsay Ketelings (Jong NAV)

NAV Publiekslezing 2025

Spreker: Dr. Ir. Petra Verhoef, directeur Voedingscentrum

“Bruikbaar maken van kennis voor communicatie over voeding: een speelveld in beweging”.

Op 30 januari 2025 werd de publiekslezing van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen gehouden door Dr.ir. Petra Verhoef, directeur van het Voedingscentrum. In haar lezing ging zij in op het bruikbaar maken van kennis uit de wetenschap en de praktijk om te communiceren over gezond, duurzaam en veilig eten en drinken.

Het NVD publiceerde een samenvatting van de lezing.

De presentatie van Petra Verhoef is hier te bekijken (voor NAV-leden).

Het Voedingscentrum heeft zich in de meer dan 80 jaar dat het bestaat ontwikkeld als een autoriteit op communicatie richting alle inwoners van Nederland, consumenten én professionals. Welke uitdagingen liggen hier en welke invloed heeft de maatschappelijke context daarop? Wat is er door de jaren heen veranderd? Hoe bereik je een divers publiek in een tijd waarin vertrouwen in de wetenschap niet vanzelfsprekend is en tegelijkertijd betrouwbare, onafhankelijke communicatie wordt uitgedaagd door de opkomst van onder andere digitalisering en social media?

Foto: Roy Beusker

Petra Verhoef studeerde Voeding van de Mens in Wageningen en promoveerde in de epidemiologie. Door haar loopbaan heen heeft ze in verschillende keukens gekeken: van voedingsonderzoek tot bedrijfsleven tot beleidsonderzoek. Sinds mei 2023 is zij directeur van het Voedingscentrum, dat voor vele consumenten, professionals en de pers de belangrijkste bron van informatie over voeding in Nederland is.

U bent van harte uitgenodigd voor het bijwonen van de Publiekslezing
Programma
14:30 – 15:00 Ontvangst
15:00 – 17:00 Publiekslezing
17:00 – 18:00 Netwerkborrel

Aanmelden: Secretariaat NAV
Kosten: €25 (NAV-leden gratis); studenten €12,50 (50% korting)

Nutritional Science Days 2024

The Dutch Nutritional Science Days 2024 will take place on October 3-4, 2024 in Hotel Kapellerput, Heeze

Deadline for submission of requests for oral presentation and overall registration was July 11th 2024. The program is final now and available for the participants.

The announcement and forms are available here.

If you would like to subscibe to the NSD mailing list, please send a request to the info@voedingsacademie.nl.

Best regards,
Alida Melse and Annet Roodenburg

NAV najaarsforum 2024

Op maandagmiddag 4 november organiseert Jong-NAV speciaal voor NAV-leden het jaarlijkse Najaarsforum. Het forum vindt plaats in Wageningen, gebouw Omnia. Dit jaar belooft het een interessante editie te worden met als thema: Vertaling van voedingswetenschap naar de praktijk. 

Tijdens dit forum zullen we bespreken hoe wetenschappelijke inzichten over voeding vertaald worden naar de praktijk binnen verschillende vakgebieden, zoals in beleid, in de zorg, en naar de consument. De nadruk zal liggen op hoe dit in de dagelijkse praktijk gedaan wordt, wat daarin goed werkt en welke barrières er ervaren worden.

Na het inspirerende forum zal de uitreiking van de NAV voeding-impactprijs plaatsvinden. En om de dag af te sluiten, is er een netwerkborrel waar je kunt netwerken en nieuwe connecties kunt leggen.

Programma:

13:30-14:00 uur Ontvangst met koffie/thee
14:00-16:45 uur Najaarsforum en discussie
16:45-17:00 uur Pitches en uitreiking NAV voeding-impactprijs 2024
17:00-18:00 uur Netwerkborrel

Inschrijving Najaarsforum bij het Secretariaat van de NAV.

Sprekers

Frans Folkvord
Frans werkt momenteel als professor (assoc.) aan de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences, Communication and Information Science, Tilburg University, in Nederland. Bovendien is Frans medeoprichter en directeur van PredictBy, Barcelona, Spanje. Naast een masterdiploma in Psychologie en Research Master in Sociologie, behaalde hij een PhD-graad in Sociale Wetenschappen (Cum Laude). Frans werkt als gedragsexpert voor de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) met betrekking tot de effecten van marketing en branding van ongezonde voedselproducten. Hij heeft meer dan 50 artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, twee boeken en verschillende boekhoofdstukken, waarin hij vooral de effecten van (digitale) voedselmarketing op het eetgedrag van kinderen onderzocht. Daarnaast is hij (co-)auteur van verschillende rapporten voor de Europese Commissie en het Europees Parlement, voornamelijk gericht op de implementatie van leefstijlinterventies om het eet- en bewegingsgedrag van mensen te verbeteren. Momenteel onderzoekt Frans hoe we een ‘healthogene omgeving’ kunnen creëren waarin we mensen, vooral kinderen en adolescenten, stimuleren om de gezondere en duurzamere optie te kiezen om gezond en duurzaam te leven. Frans heeft 2 dochters en is een ijverig sporter.

Coen Dros
Coen Dros, Msc, is PhD kandidaat bij het Erasmus Medisch Centrum, afdeling maatschappelijke gezondheidszorg, sectie arbeid en gezondheid. Zijn onderzoek richt zich op het effect van nachtwerk op de gezondheid van mederwerkers in de gezondheidszorg en industrie. Hierbij kijkt hij naar leefstijl, de verstoring van de biologische klok en overgewicht. Hij studeerde voeding en diëtetiek aan de Hanze hogeschool, waar hij een honoursminor onderzoeksvaardigheden volgde. Dit kreeg een vervolg op de master Health Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam in de richting van Nutrition and Health. Naast zijn werk als PhD kandidaat is hij fanatiek bezig met zijn website Coenfirmationbias.nl (1.000+ weergaven per maand) en gelijk genaamde instagram account (+/- 15.000 volgers). Met Coenfirmation bias neemt hij een duik in de wetenschappelijke onderbouwing van andermans beweringen over voeding en gezondheid. Hier schrijft hij blogs en maakt hij video’s over, met als doel mensen inzicht te geven in hoe voedingswetenschap werkt en welke mensen betrouwbare informatie over voeding en gezondheid verspreiden op het internet en in boeken.

Maria van Delft
Maria werkt als beleidsmedewerker bij de afdeling Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze studeerde Voeding en Gezondheid en Sensory Science in Wageningen en Kopenhagen. Na een korte tijd op de universiteit te hebben gewerkt, vervolgde ze haar carrière bij de Rijksoverheid. Hier werkte ze op verschillende beleidsterreinen, van innovatie tot klimaat, in Den Haag en Berlijn. Sinds 2022 werkt Maria bij het ministerie van VWS als beleidsmedewerker op gebied van voeding en voedselveiligheid. Hier kan ze haar ervaring in de publieke sector combineren met haar voedingsachtergrond. Maria houdt zich binnen het team voeding onder andere bezig met kennis en innovatie, waarbij ze probeert bruggen te slaan tussen de voedingswetenschap en voedingsbeleid.

Floor Scheffers
Floor Scheffers is diëtist en voedingsepidemioloog. Ruim 10 jaar lang werkte ze als docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool. Met behulp van een persoonlijke NWO beurs kon zij naast haar baan als docent een parttime promotieonderzoek doen bij het RIVM en het Julius Centrum. Ze deed onderzoek naar vruchtensap, fruit en frisdrank en de relatie met chronische ziekten. In 2023 promoveerde ze en richtte ze haar eigen bedrijf Voedingsexpert op. Hiermee combineert ze haar wetenschappelijke achtergrond met haar passie voor kennisoverdracht door consumenten en professionals te navigeren door het oerwoud van tegenstrijdige informatie over voeding. Floor verschijnt regelmatig in de media en weet ondertussen goed hoe ze (sociale) media in kan zetten om zo het grote publiek te bereiken met haar boodschap.

NAV op locatie bij Scelta Mushrooms

Op 26 juni is de NAV op locatie dit jaar op bezoek bij Scelta Mushrooms in Venlo. We zullen het hebben over de voor- en nadelen van alternatieve eiwitten. Na een korte introductie over Scelta door Jan Klerken Junior zal Lex Verdijk inzicht geven in de kwaliteit en anabole eigenschappen van voedingseiwitten in relatie tot spierbehoud gedurende het hele leven. Specifieke nadruk zal worden gelegd op dierlijke versus plantaardige eiwitten en de verschillende factoren die de werkzaamheid van plantaardige voedingspatronen kunnen bepalen. Jacintha Domić zal een presentatie geven over de gevolgen voor de gezondheid van een volledig plantaardig (veganistisch) dieet voor volwassenen van 65 jaar en ouder, waarbij de nadruk specifiek ligt op de gevolgen voor de spieren, terwijl ook andere gezondheidsaspecten in aanmerking worden genomen. De anabole eigenschappen, potentiële risico’s en voordelen van een veganistisch dieet voor deze specifieke leeftijdsgroep zullen worden besproken. Tenslotte zal Karin Scholtmeijer de mogelijkheden bespreken om plantaardige eiwitten te verbeteren door fermentatie met paddenstoelvormende schimmels en inzicht geven in de kennis die moet worden verzameld om een dergelijke verbetering mogelijk te maken.

Tijdens drankjes en snacks kunnen jullie kennis maken met enkele ingrediënten van Scelta Inside, toepasbaar voor bijvoorbeeld zoutreductie.

Na het officiële gedeelte en de borrel volgt een heerlijke vegetarische NAV BBQ, waarvoor je je kunt inschrijven (30€ pp). Het moment om nog even bij te praten met al je NAV collega’s voordat de zomervakantie weer begint.

Scelta Mushrooms verwerkt meer dan de helft van alle machinaal geoogste champignons in Nederland op vier locaties en richt zich op innovatie, productontwikkeling, voedingswaarde en gezondheid.

Graag via dit formulier aanmelden voor 15 juni. Zie ook Uitnodiging_Scelta_NAV op locatie
Wil je aangeven of je ook mee eet? Of juist alleen voor de NAV BBQ komt.


PROGRAMMA

15:00 uur | Inloop
15:30 uur | Start presentaties

Introductie Scelta
Jan Klerken Jr | Flavour Maker | Scelta Mushrooms BV

Eiwittransitie, gezondheid en spierbehoud: kunnen plantaardige diëten uitkomst bieden?
Dr. Lex Verdijk |Universitair hoofddocent afdeling Menselijke Biologie| Maastricht Universitair Medisch Centrum| Universiteit Maastricht

Veganistische voedingspatronen op latere leeftijd: de implicaties voor de (spier)gezondheid.
Jacintha Domić | PhD Student | Wageningen University & Research

Kunnen we paddenstoelvormende schimmels gebruiken om voedseleiwitten te produceren
met verbeterde smaak en kwaliteit

Dr. Karin Scholtmeijer | Onderzoeker | Paddenstoelen- onderzoeksgroep| Plantenveredeling | Wageningen University & Research

16:45 uur | Standpresentaties

17:00 uur | Drankjes en snacks

18:00 uur | Vegetarische BBQ
(€30 per persoon)

Online carrièremiddag voor jonge voedingswetenschappers

Online carrièremiddag voor jonge voedingswetenschappers

Jonge voedingswetenschappers opgelet! Heb je interesse in de carrièrepaden die mede-NAV’ers hebben doorlopen? Wil jij meer weten over de mogelijkheden in het werkveld na je master of PhD?

De Nederlandse Academie van Voedingswetenshappen (NAV) organiseert op maandag 10 juni 15:30 tot 17:00 uur een online carrièremiddag. Sprekers vanuit onder andere de academische wereld, voedingsmiddelenbedrijven en overheidsinstanties vertellen over hun carrière pad en wat hun baan als voedingswetenschapper zo leuk maakt.

Hou ‘m vrij in je agenda en meld je aan via link google forms.

Vragen? Stuur een email naar ellen.vankleef@wur.nl
Opgeven vóór vrijdag 7 juni 12:00 uur i.v.m. opsturen inloggegevens.

Voorjaarsforum 2024

Symposium Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI’s)

Organisatie: Engagementcommissie Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.

Achtergrond

De gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) richten zich op het aanleren van een gezonde leefstijl bij mensen met gewichts-gerelateerde gezondheidsrisico’s om een gezonder gewicht te bereiken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en het beperken van stress. GLI’s worden sinds 2019 onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Momenteel zijn er in Nederland 7 erkende GLI’s die vergoed worden vanuit de basisverzekering, te weten: 

  1. Samen Sportief in Beweging 
  2. De Beweegkuur 
  3. SLIMMER 
  4. CooL 
  5. X-Fitt GLI 
  6. Keer Diabetes2 Om 
  7. Keer Diabetes2 Om-GLI online

De behandeling van al deze programma’s duurt maximaal een jaar, waarna er een onderhoudsfase volgt. De totale duur van het programma dat vergoed wordt is twee jaar.  

Sinds 2019 volgden ruim 82 duizend mensen (een verdubbeling sinds mei 2022) een GLI-programma of hebben dat gedaan. Het RIVM publiceerde recent de Jaarrapportage monitor gecombineerde leefstijl interventie (GLI) 2023. De resultaten van dit rapport laten zien dat aan het einde van de behandelfase deelnemers gem. 4 kilo (3,6 procent) zijn afgevallen, dat hun BMI met 1,4 punt  daalde en de buikomvang afnam met 4,5 cm. Het doel van de GLI behandelingen is 5 procent of meer gewichtsverlies na één jaar behandeling. De resultaten van het RIVM rapport laten zien dat een derde van de GLI-deelnemers dit doel heeft bereikt aan het einde van de behandelfase. Maar ook minder gewichtsverlies of een stabiel gewicht verbetert de gezondheid al, omdat het de kans op diabetes type 2 of slijtage aan de knie verkleint. Dit was bij 83 procent van de GLI-deelnemers het geval. Deelnemers vinden na de behandelfase hun kwaliteit van leven flink verbeterd in vergelijking met de periode voor de GLI. De gemiddelde score die deelnemers aan hun kwaliteit van leven gaven nam toe met 7,5 punten op een schaal van 0 tot 100. Bij deelnemers die 5 procent of meer van het gewicht verloren, nam de kwaliteit van leven nog meer toe (11,3 punten). Bij deelnemers met een kleinere gewichtsafname was dat wat lager (5,7 punten).  

De resultaten van de GLI zijn hoopvol. In de praktijk blijken er echter nog veel vragen te leven over de implementatie van de GLI’s zoal recent beschreven in een ZonMw rapportage over de implementatie van de GLI’s. Zaken zoals netwerkvorming, contractering en financiering, communicatie, verbreding van de GLI en borging staan nog vaak ter discussie. Daarnaast staan de obesitasontwikkelingen in andere gebieden ook niet stil en kan dit ook gevolgen hebben voor de implementatie van de GLI’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rol van de voedingsindustrie of de komst van nieuwe obesitasmedicijnen, zoals semaglutide, tirzepatide en retatrutide. Betekent dit het einde van de obesitas epidemie?   

Lees verder

NAV Publiekslezing 2020

Persbericht

Op 30 januari 2020 vond de achtste NAV publiekslezing plaats. Dit jaar werd deze gehouden door prof. dr. Marianne Geleijnse (meer informatie). Marianne Geleijnse is Professor in Nutrition and Cardiovascular Disease bij Wageningen University an Research bij de Divisie Humane Voeding & Gezondheid en vice-voorzitter van de Gezondheidsraad.

De publiekslezing van prof Geleijnse was getiteld:

Gezond eten: over geloven en bewijzen

Als het over gezond eten gaat heeft iedereen een mening. Het internet staat bol van de wonderdiëten en eens in de zoveel tijd komt er weer een voedingshype voorbij in de media. Zelfs wetenschappers vliegen elkaar in de haren als het gaat om goede voeding. In de 2020 NAV-publiekslezing geeft Marianne Geleijnse haar wetenschappelijke visie op ‘geloven’ en ‘bewijzen’ op het gebied van gezond eten.

Wij nodigen u van harte uit deze NAV publiekslezing bij te wonen. Deze zal plaatsvinden bij Antropia in Driebergen-Zeist en start om 14.30h.

Deze publiekslezing is gratis voor NAV leden en kost €15 voor niet NAV-leden.

Programma:

14:30 – 15:00: welkom met koffie en thee
15:00 – 17:00: publiekslezing
17:00 – 18:00: borrel en napraten
Locatie: Antropia, Driebergen. Route

De registratie voor deze lezing is gesloten


Jaarlijks organiseert de NAV in januari een publiekslezing waarin een actueel voedingsvraagstuk centraal staat om ook niet-leden de gelegenheid geven mee te discussiëren. Wij nodigen daartoe een prominent wetenschapper uit deze te verzorgen.

Afgelopen jaar had Gerjan Navis in haar lezing gepleit voor de samenwerking tussen geneeskunde en voedingswetenschap. In 2018 heeft Martijn Katan een lezing gehouden over “Hoe wordt voeding weer een wetenschap?”. In 2017 heeft Jaap Seidell een lans gebroken voor het gemakkelijker maken van de gezonde keuze. In 2016 heeft Prof Louise Fresco een inspirerende lezing verzorgd. In 2015 heeft Prof Daan Kromhout (NAV lid) de lezing gehouden over “Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?”. In 2014 verzorgde prof Fred Brouns (Maastricht University) deze lezing met als onderwerp: “’Gezonde Voeding’ wie kan ik nog vertrouwen?”. De eerste publiekslezing in 2013 werd verzorgd door prof Frans Kok, getiteld: “Verslikken we ons in onze voeding?”.