Archieven

NAV op locatie bij Scelta Mushrooms

Op 26 juni is de NAV op locatie dit jaar op bezoek bij Scelta Mushrooms in Venlo. We zullen het hebben over de voor- en nadelen van alternatieve eiwitten. Na een korte introductie over Scelta door Jan Klerken Junior zal Lex Verdijk inzicht geven in de kwaliteit en anabole eigenschappen van voedingseiwitten in relatie tot spierbehoud gedurende het hele leven. Specifieke nadruk zal worden gelegd op dierlijke versus plantaardige eiwitten en de verschillende factoren die de werkzaamheid van plantaardige voedingspatronen kunnen bepalen. Jacintha Domić zal een presentatie geven over de gevolgen voor de gezondheid van een volledig plantaardig (veganistisch) dieet voor volwassenen van 65 jaar en ouder, waarbij de nadruk specifiek ligt op de gevolgen voor de spieren, terwijl ook andere gezondheidsaspecten in aanmerking worden genomen. De anabole eigenschappen, potentiële risico’s en voordelen van een veganistisch dieet voor deze specifieke leeftijdsgroep zullen worden besproken. Tenslotte zal Karin Scholtmeijer de mogelijkheden bespreken om plantaardige eiwitten te verbeteren door fermentatie met paddenstoelvormende schimmels en inzicht geven in de kennis die moet worden verzameld om een dergelijke verbetering mogelijk te maken.

Tijdens drankjes en snacks kunnen jullie kennis maken met enkele ingrediënten van Scelta Inside, toepasbaar voor bijvoorbeeld zoutreductie.

Na het officiële gedeelte en de borrel volgt een heerlijke vegetarische NAV BBQ, waarvoor je je kunt inschrijven (30€ pp). Het moment om nog even bij te praten met al je NAV collega’s voordat de zomervakantie weer begint.

Scelta Mushrooms verwerkt meer dan de helft van alle machinaal geoogste champignons in Nederland op vier locaties en richt zich op innovatie, productontwikkeling, voedingswaarde en gezondheid.

Graag via dit formulier aanmelden voor 15 juni. Zie ook Uitnodiging_Scelta_NAV op locatie
Wil je aangeven of je ook mee eet? Of juist alleen voor de NAV BBQ komt.


PROGRAMMA

15:00 uur | Inloop
15:30 uur | Start presentaties

Introductie Scelta
Jan Klerken Jr | Flavour Maker | Scelta Mushrooms BV

Eiwittransitie, gezondheid en spierbehoud: kunnen plantaardige diëten uitkomst bieden?
Dr. Lex Verdijk |Universitair hoofddocent afdeling Menselijke Biologie| Maastricht Universitair Medisch Centrum| Universiteit Maastricht

Veganistische voedingspatronen op latere leeftijd: de implicaties voor de (spier)gezondheid.
Jacintha Domić | PhD Student | Wageningen University & Research

Kunnen we paddenstoelvormende schimmels gebruiken om voedseleiwitten te produceren
met verbeterde smaak en kwaliteit

Dr. Karin Scholtmeijer | Onderzoeker | Paddenstoelen- onderzoeksgroep| Plantenveredeling | Wageningen University & Research

16:45 uur | Standpresentaties

17:00 uur | Drankjes en snacks

18:00 uur | Vegetarische BBQ
(€30 per persoon)

Online carrièremiddag voor jonge voedingswetenschappers

Online carrièremiddag voor jonge voedingswetenschappers

Jonge voedingswetenschappers opgelet! Heb je interesse in de carrièrepaden die mede-NAV’ers hebben doorlopen? Wil jij meer weten over de mogelijkheden in het werkveld na je master of PhD?

De Nederlandse Academie van Voedingswetenshappen (NAV) organiseert op maandag 10 juni 15:30 tot 17:00 uur een online carrièremiddag. Sprekers vanuit onder andere de academische wereld, voedingsmiddelenbedrijven en overheidsinstanties vertellen over hun carrière pad en wat hun baan als voedingswetenschapper zo leuk maakt.

Hou ‘m vrij in je agenda en meld je aan via link google forms.

Vragen? Stuur een email naar ellen.vankleef@wur.nl
Opgeven vóór vrijdag 7 juni 12:00 uur i.v.m. opsturen inloggegevens.

Voorjaarsforum 2024

Symposium Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI’s)

Organisatie: Engagementcommissie Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.

Achtergrond

De gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) richten zich op het aanleren van een gezonde leefstijl bij mensen met gewichts-gerelateerde gezondheidsrisico’s om een gezonder gewicht te bereiken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en het beperken van stress. GLI’s worden sinds 2019 onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Momenteel zijn er in Nederland 7 erkende GLI’s die vergoed worden vanuit de basisverzekering, te weten: 

 1. Samen Sportief in Beweging 
 2. De Beweegkuur 
 3. SLIMMER 
 4. CooL 
 5. X-Fitt GLI 
 6. Keer Diabetes2 Om 
 7. Keer Diabetes2 Om-GLI online

De behandeling van al deze programma’s duurt maximaal een jaar, waarna er een onderhoudsfase volgt. De totale duur van het programma dat vergoed wordt is twee jaar.  

Sinds 2019 volgden ruim 82 duizend mensen (een verdubbeling sinds mei 2022) een GLI-programma of hebben dat gedaan. Het RIVM publiceerde recent de Jaarrapportage monitor gecombineerde leefstijl interventie (GLI) 2023. De resultaten van dit rapport laten zien dat aan het einde van de behandelfase deelnemers gem. 4 kilo (3,6 procent) zijn afgevallen, dat hun BMI met 1,4 punt  daalde en de buikomvang afnam met 4,5 cm. Het doel van de GLI behandelingen is 5 procent of meer gewichtsverlies na één jaar behandeling. De resultaten van het RIVM rapport laten zien dat een derde van de GLI-deelnemers dit doel heeft bereikt aan het einde van de behandelfase. Maar ook minder gewichtsverlies of een stabiel gewicht verbetert de gezondheid al, omdat het de kans op diabetes type 2 of slijtage aan de knie verkleint. Dit was bij 83 procent van de GLI-deelnemers het geval. Deelnemers vinden na de behandelfase hun kwaliteit van leven flink verbeterd in vergelijking met de periode voor de GLI. De gemiddelde score die deelnemers aan hun kwaliteit van leven gaven nam toe met 7,5 punten op een schaal van 0 tot 100. Bij deelnemers die 5 procent of meer van het gewicht verloren, nam de kwaliteit van leven nog meer toe (11,3 punten). Bij deelnemers met een kleinere gewichtsafname was dat wat lager (5,7 punten).  

De resultaten van de GLI zijn hoopvol. In de praktijk blijken er echter nog veel vragen te leven over de implementatie van de GLI’s zoal recent beschreven in een ZonMw rapportage over de implementatie van de GLI’s. Zaken zoals netwerkvorming, contractering en financiering, communicatie, verbreding van de GLI en borging staan nog vaak ter discussie. Daarnaast staan de obesitasontwikkelingen in andere gebieden ook niet stil en kan dit ook gevolgen hebben voor de implementatie van de GLI’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rol van de voedingsindustrie of de komst van nieuwe obesitasmedicijnen, zoals semaglutide, tirzepatide en retatrutide. Betekent dit het einde van de obesitas epidemie?   

Lees verder

NAV Publiekslezing 2020

Persbericht

Op 30 januari 2020 vond de achtste NAV publiekslezing plaats. Dit jaar werd deze gehouden door prof. dr. Marianne Geleijnse (meer informatie). Marianne Geleijnse is Professor in Nutrition and Cardiovascular Disease bij Wageningen University an Research bij de Divisie Humane Voeding & Gezondheid en vice-voorzitter van de Gezondheidsraad.

De publiekslezing van prof Geleijnse was getiteld:

Gezond eten: over geloven en bewijzen

Als het over gezond eten gaat heeft iedereen een mening. Het internet staat bol van de wonderdiëten en eens in de zoveel tijd komt er weer een voedingshype voorbij in de media. Zelfs wetenschappers vliegen elkaar in de haren als het gaat om goede voeding. In de 2020 NAV-publiekslezing geeft Marianne Geleijnse haar wetenschappelijke visie op ‘geloven’ en ‘bewijzen’ op het gebied van gezond eten.

Wij nodigen u van harte uit deze NAV publiekslezing bij te wonen. Deze zal plaatsvinden bij Antropia in Driebergen-Zeist en start om 14.30h.

Deze publiekslezing is gratis voor NAV leden en kost €15 voor niet NAV-leden.

Programma:

14:30 – 15:00: welkom met koffie en thee
15:00 – 17:00: publiekslezing
17:00 – 18:00: borrel en napraten
Locatie: Antropia, Driebergen. Route

De registratie voor deze lezing is gesloten


Jaarlijks organiseert de NAV in januari een publiekslezing waarin een actueel voedingsvraagstuk centraal staat om ook niet-leden de gelegenheid geven mee te discussiëren. Wij nodigen daartoe een prominent wetenschapper uit deze te verzorgen.

Afgelopen jaar had Gerjan Navis in haar lezing gepleit voor de samenwerking tussen geneeskunde en voedingswetenschap. In 2018 heeft Martijn Katan een lezing gehouden over “Hoe wordt voeding weer een wetenschap?”. In 2017 heeft Jaap Seidell een lans gebroken voor het gemakkelijker maken van de gezonde keuze. In 2016 heeft Prof Louise Fresco een inspirerende lezing verzorgd. In 2015 heeft Prof Daan Kromhout (NAV lid) de lezing gehouden over “Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?”. In 2014 verzorgde prof Fred Brouns (Maastricht University) deze lezing met als onderwerp: “’Gezonde Voeding’ wie kan ik nog vertrouwen?”. De eerste publiekslezing in 2013 werd verzorgd door prof Frans Kok, getiteld: “Verslikken we ons in onze voeding?”.

Workshop Mediawoordvoering 2018

Het Voedingscentrum organiseert voor de 4e keer: Workshop mediawoordvoering

In de huidige multimedia wereld is het best lastig om als (voedings-)wetenschapper goed in te spelen op vaak lastige vragen. In deze wereld lijkt iedereen deskundig en is het vertrouwen in de wetenschap vaak niet vanzelfsprekend. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Wat kan je het beste wel en niet doen? Welke rol speelt de (social) media? Dit en nog meer kan worden besproken tijdens de vierde workshop mediawoordvoering die de NAV organiseert met het Voedingscentrum.

Wanneer: woensdagmiddag 13 juni van 13.30 tot 16.30h

Waar: Voedingscentrum, Bezuidenhoutseweg 105 in Den Haag

Doelgroep: NAV leden die handvatten kunnen gebruiken om zich in de media te uiten. AIO’s die door NAV-leden worden begeleid mogen ook worden aangemeld door hun begeleider.

Woordvoerders en kennisspecialisten van het Voedingscentrum zullen in deze mediaworkshop geïnteresseerde NAV-leden inleiden in het medialandschap.

Roy van der Ploeg zal de beginselen van mediawoordvoering met een aantal basistips & tricks behandelen. Ook het ontwijken van een aantal bekende valkuilen en het maken van afspraken met journalisten zal aan bod komen.

Verder is er ruimschoots tijd om jullie vragen en ervaringen te behandelen.

Ben je nieuwsgierig? Wil je beter uitgerust worden om je als voedingswetenschapper in de media te kunnen uiten? Meld je voor 31 mei aan!

Er kunnen maximaal 30 mensen meedoen. De workshop zal grotendeels bouwen op jullie vragen en ervaringen. Geef daarom bij je aanmelding aan:

 • Heb je zelf knelpunten ondervonden in eerdere perscontacten en interviews?
 • Over welke onderwerpen zou je graag tijdens deze workshop meer horen?

Schrijf je in door een email te sturen naar info@voedingsacademie.nl

Publiekslezing 2018

NAV Publiekslezing 2018: Prof Martijn Katan

Op 30 januari 2018 nam prof Martijn Katan de zesde NAV publiekslezing voor zijn rekening.

Download:

Programma:

14:30 – 15:00: welkom met koffie en thee
15:00 – 17:00: publiekslezing
17:00 – 18:00: borrel en napraten
Locatie: Antropia, Driebergen. Route

 


Jaarlijks organiseert de NAV in januari een publiekslezing waarin een actueel voedingsvraagstuk centraal staat om ook niet-leden de gelegenheid geven mee te discussiëren. Wij nodigen daartoe een prominent wetenschapper uit deze te verzorgen.

In 2017 heeft Jaap Seidell een lans gebroken voor het gemakkelijker maken van de gezonde keuze. In 2016 heeft Prof Louise Fresco een inspirerende lezing verzorgd. In 2015 heeft Prof Daan Kromhout (NAV lid) de lezing gehouden over “Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?”. In 2014 verzorgde prof Fred Brouns (Maastricht University) deze lezing met als onderwerp: “’Gezonde Voeding’ wie kan ik nog vertrouwen?”. De eerste publiekslezing in 2013 werd verzorgd door prof Frans Kok, getiteld: “Verslikken we ons in onze voeding?”.

NAV lecture op de Dutch NSD (Nutritional Science Days) 2017

Ook in 2017 zal de NAV weer tijdens de Nutritional Science Days een lezing verzorgen. Deze lezing zal gehouden worden op 5 oktober in Heeze. Naast de aanwezige NSD-deelnemers, kunnen NAV leden zich hiervoor opgeven via info@voedingsacademie.nl.

De NAV lezing wordt dit jaar verzorgd door prof John Mathers, Professor of Human Nutrition,
Centre for Integrated Systems Biology of Ageing and Nutrition,  Newcastle University

De werktitel van de lezing is

‘Is personalised nutrition the route to better public health?’

met aansluitend een debat.

Meer informaties over de NSD-dagen.

 

Workshop Mediawoordvoering 2017

Verslag Workshop Mediawoordvoering 2017

In 2017 waren er 14 deelnemers bij de mediaworkshop van het Voedingscentrum aanwezig. De groep bestond uit een mix van jonge en meer ervaren onderzoekers, waarvan een aantal deelnemers al één of meerdere keren de media te woord hadden gestaan. Voorafgaand aan de workshop waren specifieke vragen en verwachtingen geïnventariseerd.

De workshop werd ingeleid met achtergronden over ‘hoe nieuws werkt’ en wat wordt opgepikt als nieuws. Vervolgens werden tip en tricks gedeeld over welke afspraken handig zijn om met journalisten te maken en hoe je met lastige vragen om kunt gaan. Aan de hand van voorbeelden uit de media en van de deelnemers vond een levendige discussie plaats over hoe je zorgvuldig en volledig maar toch kort en bondig kunt antwoorden.

Enkele quotes van deelnemers:

 • “Heel interessant om te zien hoe jullie als Voedingscentrum met vragen van de media omgaan.”
 • “Ik heb vandaag dingen geleerd die ik zeker ga gebruiken bij een volgend interview.”

Het Voedingscentrum organiseert voor de 3e keer: Workshop mediawoordvoering

In de huidige multimedia wereld is het best lastig om als (voedings-)wetenschapper goed in te spelen op vaak lastige vragen. In deze wereld lijkt iedereen deskundig en is het vertrouwen in de wetenschap vaak niet vanzelfsprekend. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Wat kan je het beste wel en niet doen? Welke rol speelt de (social) media? Dit en nog meer kan worden besproken tijdens de derde workshop mediawoordvoering die de NAV organiseert met het Voedingscentrum.

Wanneer: woensdagmiddag 14 juni van 13.30 tot 16.30h

Waar: Voedingscentrum, Eisenhowerlaan 108 in Den Haag

Doelgroep: NAV leden die handvatten kunnen gebruiken om zich in de media te uiten. AIO’s die door NAV-leden worden begeleid mogen ook worden aangemeld door hun begeleider.

Woordvoerders en kennisspecialisten van het Voedingscentrum zullen in deze mediaworkshop geïnteresseerde NAV-leden inleiden in het medialandschap.

Roy van der Ploeg zal de beginselen van mediawoordvoering met een aantal basistips & tricks behandelen. Ook het ontwijken van een aantal bekende valkuilen en het maken van afspraken met journalisten zal aan bod komen.

Verder is er ruimschoots tijd om jullie vragen en ervaringen te behandelen.

Ben je nieuwsgierig? Wil je beter uitgerust worden om je als voedingswetenschapper in de media te kunnen uiten? Meld je voor 31 mei aan!

Er kunnen maximaal 30 mensen meedoen. De workshop zal grotendeels bouwen op jullie vragen en ervaringen. Geef daarom bij je aanmelding aan:

 • Heb je zelf knelpunten ondervonden in eerdere perscontacten en interviews?
 • Over welke onderwerpen zou je graag tijdens deze workshop meer horen?

Schrijf je in door een email te sturen naar info@voedingsacademie.nl

NAV op locatie: Yakult

Op 9 mei 2017 zal de 6e NAV op locatie plaatsvinden bij Yakult in Almere.

Deze NAV op locatie is open voor alle aangemelde geïnteresseerden. Er zitten voor de deelnemers geen kosten aan verbonden.

Aanmelden via info@voedingsacademie.nl.

Titel: Het darmmicrobioom en microbiota-modulatie: de sleutels tot gezonder oud worden?

Programma

13.30 Ontvangst met koffie, thee
14.00 Welkom en presentatie NAV
14.15 Welkom en introductie door Ir Lidwien Franke van Yakult Science for Health
14.30 Presentatie 1, download pdf
Prof Dr Bruno Pot (science director Yakult Europa, Pasteur Instituut Lille): “Darmmicrobiota, ontwikkeling en interactie met het immuunsysteem”
15.30 Pauze met koffie, thee, frisdrank + Japanse hapjes (met mogelijkheid tot bekijken productielijnen)
16.00 Presentatie 2
Dr Olaf Larsen (science manager Yakult Nederland, ass. prof VU Athena instituut): “probiotica: potentieel in de ouderenzorg”
16.45 Discussie
17.15 Borrel
17.30 Vertrek

Presentatie I:  Darmmicrobiota, ontwikkeling en interactie met het immuunsysteem

Een groeiend aantal publicaties toont het belang aan van de darmmicrobiota voor het immuunsysteem van de gastheer. De nauwe relaties met dieet en nutritionele status worden daarbij sterk benadrukt: de nutritionele waarde van de voeding wordt ten dele door de samenstelling en de activiteit van de darmmicrobiota bepaald, terwijl de voedingskwaliteit op haar beurt de samenstelling van de darmmicrobiota beïnvloedt. Het ‘beheer’ van deze interacties in termen van gezondheid of ziekte blijft een moeilijke taak. Toch zijn er enkele zekerheden:

 • Interventies in de microbiota op jonge leeftijd kunnen levenslange gevolgen hebben.
 • Het ecosysteem kan worden beïnvloed via het dieet

De darmmicrobiota draagt bij aan (i) de bescherming tegen pathogenen, (ii) de rijping van het immuunsysteem en (iii) het metabole welzijn van de gastheer. Een normale kolonisatie door commensalen zal, binnen een beperkte ‘window of opportunity’, de rijping van de immuniteit van de gastheer begeleiden en leiden tot immunologische en metabole homeostase. Verstoring van de microbiota tijdens deze ‘window of opportunity’, bijv. door inname van antibiotica,  kan leiden tot permanente veranderingen in immunologische functie, waardoor op latere leeftijd, een verhoogde gevoeligheid ontstaat voor atopische-, immuungemediëerde-, neuropsychiatrische -, metabole- en potentieel neoplastische aandoeningen.

Spreker:
Bruno Pot (1961) maakte een doctoraat in de microbiologie aan de Universiteit Gent, België. Na vier jaar als science manager te hebben gewerkt voor Yakult in Europe startte hij in 2001 onderzoek aan Institute Pasteur in Rijsel (Frankrijk) over probiotica en hun interactie met de gastheer.
Hij is sinds 2001 tevens gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel,  lid van de Taxonomische Subcomissie voor Lactobacillus, Bifidobacterium en gerelateerde taxa en President van het Pharmabiotic Research Institute (PRI), Clermont-Ferrand, Frankrijk.
Sinds November 2016 is Bruno Pot Research Directeur voor Yakult in Europa

Presentatie II: “Probiotica: potentieel in de ouderenzorg”

De Nederlandse bevolking vergrijst. Veroudering gaat vaak samen met onder andere polyfarmacie, veranderende eetgewoonten, en een verminderde diversiteit van de microbiota. Deze factoren kunnen leiden tot een verslechterde stoelgang en de daarmee gepaarde kwaliteit van leven. Het gebruik van probiotica kan een verminderd stoelgangpatroon bij ouderen mogelijk verbeteren. In deze lezing zal er op in worden gegaan of er een business case is om probiotica in te zetten binnen de verpleeghuiszorg. Vragen die de revue passeren zijn: (1) welke probiotica-producten zijn er en waar dient men op te letten? (2) Wat is de efficacy van probiotica? (3) Hoe geaccepteerd is het gebruik van probiotica bij Nederlandse artsen (4) Wat is de mogelijke kostenbesparing. Dit alles zal worden geïllustreerd aan recente onderzoeksresultaten.

Spreker:
Olaf Larsen (1972) studeerde scheikunde en deed een promotieonderzoek in de biofysica. Hij heeft ruime ervaring opgedaan binnen zowel de academische wereld als binnen het bedrijfsleven. Olaf is sinds 5 jaar hoofd van de wetenschappelijke afdeling van Yakult Nederland. Daarnaast is hij parttime assistant professor aan het Athena Instituut van de Vrije Universiteit.

Nutritional Leadership Workshop: ENLP meets Young NAV

On Friday February 10 2017, ENLP Netherlands Local Circles (the Dutch local circle of the ENLP network of leaders in nutrition in Europe) and Young NAV teamed up to organize an afternoon session on Nutrition Leadership issues with network opportunities.

The afternoon was organized in close cooperation with Ronald Berentsen (owner of ‘trainingsbureau BCT’, specialized in the development of leadership- and competence training). It covered Preparation and Communication skills and was open to everyone who’s interested in gaining insight in nutrition leadership. 30 enthousiastic professionals attended.

 

The goal of this workshop was to provide an introduction to leadership-related topics. In close collaboration with Trainingbureau BCT, we chose to focus on preparation and communication skills during this afternoon, and we ended the session with a social get-together.

Preparation and communication skills apply to the organization of every single project, which make them essential for everyone. The workshop started with a brief introduction to leadership skills, followed by the presentation of a case that was the basis for clarifying the preparation and communication skills touched upon during the introductory talk of the workshop. The case that was described was a nutrition-related topic, in which participants were asked to write a project proposal from the viewpoint of a pre-defined angle (either from a scientific, industry, government or consumer point of view). Obviously, it seems impossible to write a proposal within just one afternoon. However, this approach showed clearly which preparation and communication skills are important in acquiring ideas on how to tackle the problem that was stated in the case. This became even more evident during the plenary discussion.

We enjoyed organizing the workshop and observing the growing enthusiasm that turned confusion into valuable output and improved skills. We appreciated the feedback that was brought up by all participants at the end of the workshop, which we will take along in the organization of a subsequent event. Our aim is to turn this event into an annual get-to-together of NAV and ENLP members to exchange knowledge and extend networking opportunities related to nutritional leadership. For more information, please contact Gerda (gerda.pot@kcl.ac.uk), Hanne (a.j.van.ballegooijen@vu.nl), Marieke (marieke.hendriksen@rivm.nl) or Sanne (sanne.van.der.made@newtricious.nl).