“Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?”
Utrecht, 15 januari 2015, 14:30 uur
Op 15 januari 2015 heeft Prof Daan Kromhout de derde NAV publiekslezing verzorgd in het Centraal Museum te Utrecht.
Download hier:
- Persbericht
- Foto Daan Kromhout
- Foto Mediterrane voeding
- Dias NAV publiekslezing 15 januari 2015 Kromhout
In de media:
Lezing:
Tijdens deze lezing heeft Daan Kromhout, hoogleraar Wageningen Universiteit en KNAW Akademie hoogleraar, het controversiële karakter van het huidige voedingsonderzoek aan de orde gesteld. Heeft het reductionistische paradigma van het voedingsonderzoek van de afgelopen 50 jaar wel opgeleverd wat er van werd verwacht?
Als je verzadigd vet vervangt door meervoudig onverzadigd vet verlaagt dat de sterfte aan een hartinfarct maar er is geen effect op de levensverwachting. Voedingsmiddelen zoals vette vis, noten en olijfolie hebben minstens een even groot beschermend effect op een hartinfarct. Een nog groter beschermend effect op sterfte aan een hartinfarct wordt gevonden als een gezond voedingspatroon wordt gebruikt, zoals het traditionele Mediterrane voedingspatroon. Bovendien heeft zo´n gezond voedingspatroon een positief effect op de levensverwachting: het beschermt ons namelijk ook tegen andere ziekten.
Is daarom de tijd niet rijp voor een paradigma shift in het voedingsonderzoek met meer nadruk op voedingsmiddelen dan op voedingsstoffen? Dat is de vraag die centraal stond in de lezing van professor Kromhout.
Er zatten geen kosten verbonden aan deelname. Zowel leden als niet-leden waren van harte welkom!
14:30 – 15:00: welkom met koffie en thee
15:00 – 17:00: publiekslezing
17:00 – 18:00: borrel en napraten
Locatie: Tuinzaal Centraal Museum te Utrecht.
Deze NAV publiekslezing werd mede mogelijk gemaakt door de SMBWO.
15-01-2015 - 15-01-2015
14:30 - 18:00
Tuinzaal Centraal Museum Utrecht
Nicolaaskerkhof 10
Utrecht
Netherlands
http://centraalmuseum.nl/bezoeken/routebeschrijving/